Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bijela kuća: Biden i Putin se sastaju 16. juna u Ženevi

Preuzmite sliku

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sastaće se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Ženevi, u Švicarskoj, 16. juna 2021, saopšteno je iz Bijele kuće.

Kako se navodi, lideri će razgovarati o čitavom spektru hitnih pitanja, „dok nastojimo da vratimo predvidljivost i stabilnost odnosa SAD i Rusije“.

Kremlj je u prethodno u utorak, 25. maja, potvrdio da će ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden održati samit u Ženevi 16. juna kako bi razgovarali o problematičnom stanju veza između Moskve i Washingtona.

U saopštenju Kremlja navodi se da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim vezama, problemima vezanim za stratešku nuklearnu stabilnost i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv COVID-19 i regionalne sukobe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima na telekonferenciji u utorak da Moskva i Washington trebaju sarađivati u kibernetskoj sigurnosti u cilju zaustavljanja hakera za koje zlonamjerni tvrde da rade za rusku državu.

Također je kazao da dvojica čelnika trebaju raspravljati o strateškoj nuklearnoj sigurnosti, nečemu što bi uticalo na svijet.

Biden, koji je u martu izjavio da je Putin „ubica“, što je nagnalo Rusiju da pozove svog ambasadora u Washington na konsultacije u Moskvi, kazao je kako bi volio održati razgovore s ruskim predsjednikom tokom planirane evropske turneje narednog mjeseca. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,