Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Biden na Samitu G20: Svijet je na prekretnici

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden u subotu je rekao da se svijet nalazi na prekretnici, pozivajući na kolektivna ulaganja, javlja Anadolu.

Obraćajući se na samitu ekonomskog koridora Indija – Bliski istok – Evropa u New Delhiju, Biden je rekao:

“Svijet se nalazi na istorijskoj prekretnici. Odluke koje donesemo danas će uticati na svu našu budućnost u narednim decenijama… tačka u kojoj su naše investicije kritičnije nego ikad.”

Nazvavši novi sporazum o koridoru “istorijskim”, rekao je da će ekonomski koridor Indija – Bliski istok – Evropa obezbijediti investicije u brodove i željeznicu.

“Koridor se proteže od Indije, širom Evrope, povezuju ga Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Jordan i Izrael”, rekao je Biden.

On je istakao:

“Hajde da iskoristimo ovaj trenutak u istoriji i maksimiziramo naša kolektivna ulaganja.”

Saudijska Arabija će uložiti 20 milijardi dolara u novi transkontinentalni koridor, objavio je u subotu saudijski prestolonasljednik princ Mohammed bin Salman.

“Želio bih da pohvalim PGII (Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije) koji je pokrenuo predsjednik Biden uz učešće Saudijske Arabije sa 20 milijardi dolara. Radujemo se integraciji inicijative i projekta ekonomskog koridora koji je najavljen na ovom sastanku”, rekao je on na samitu.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da koridor obećava da će biti “svjetionik saradnje, inovacija i zajedničkog napretka”.

“Ucrtavajući putovanje zajedničkih težnji i snova… kako se istorija razvija, neka ovaj koridor bude svjedočanstvo o ljudskim naporima i jedinstvu širom kontinenata”, objavio je on na mreži X.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,