Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biden 14. juna na NATO samitu se sastaje sa Erdoganom

Preuzmite sliku

Iz Bijele kuće je saopćeno da će se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden sastati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom samita lidera NATO-a koji će se održati 14. juna u Briselu i da će tom prilikom razgovarati o bilateralnim i regionalnim temama, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki navela je u pisanom saopćenju da će američki predsjednik Biden uskoro putovati na prvu prekookeansku turneju i da će posjetiti Veliku Britaniju, Belgiju i Švicarsku.

U saopćenju se navodi da će Biden tokom tih posjeta raditi na obnovi savezništava, jačanju transatlantske saradnje i da će i drugim saveznicima i partnerima obećati poboljšanje saradnje u predstojećem periodu. Biden će 10. juna doputovati u London i sastati se sa premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom. Američki predsjednik će dva dana nakon toga učestvovati na samitu lidera grupe G7 u Cornwallu, gdje će ukazati na neophodnost jačanja ekonomije, zdravstva i borbe protiv klimatskih promjena te održati niz bilateralnih razgovora.

Psaki je također najavila da će Biden 13. juna posjetiti palatu Windsor i sastati se sa britanskom kraljicom Elizabethom II, a potom i otputovati u Brisel na učešće na samitu lidera Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

“Kako bi razgovarali o brojnim bilateralnim i regionalnim temama, Biden će se sastati i sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom“, saopćila je Psaki.

Ona je dalje navela da će Biden 15. juna u Briselu prisustvovati i samitu lidera SAD-a i Evropske unije, a potom se sastati i sa belgijskim kraljem Philippeom i premijerom te zemlje Alexanderom De Croom. Dan kasnije, 16. juna, će američki predsjednik Biden otputovati u švicarsku Ženevu kako bi se sastao i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Biden će se u Ženevi sastati i sa predsjednikom Švicarske Guyjem Parmelinom i šefom švicarske diplomacije Ignazijom Cassisom.​​​​​​​ (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje