Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Belgija: Ako ICJ kaže Izraelu da “prestane s napadima na Gazu”, mi ćemo ga podržati

Preuzmite sliku

Belgija je najavila da će u potpunosti podržati slučaj Južnoafričke Republike, koja optužuje Izrael za genocid, ako Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu odluči da se zaustave napadi na Pojas Gaze, javlja Anadolu.

“Belgija ponovo potvrđuje svoju punu podršku slučaju pred Međunarodnim sudom pravde. Ako Međunarodni sud pravde zatraži od Izraela da prekine svoju vojnu operaciju protiv Gaze, naša zemlja će to u potpunosti podržati”, kazala je belgijska ministrica za razvojnu saradnju i gradske opštine Caroline Gennez.

Navela je da će ostati posvećena tome da se osigura puna isporuka humanitarne pomoći Pojasu Gaze što je prije moguće.

Belgijska ministrica je istakla da njena zemlja unutar Evropske unije (EU) i na međunarodnom planu i dalje teži trajnom prekidu vatre, punom humanitarnom pristupu, oslobađanju zarobljenika, poštovanju međunarodnog prava i rješenju o dvije države.

Ova odluka Vlade Belgije uslijedila je nakon poziva potpredsjednice Vlade Petre De Sutter koja je izjavila da njena zemlja ne može šutjeti protiv izraelske prijetnje genocidom u Gazi i pozvala na podršku slučaju koji je Južnoafrička Republika podnijela Međunarodnom sudu pravde, optužujući Izrael za genocid.

Izrael je suočen sa prijavom za genocid koju je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu podnijela Južnoafrička Republika zbog njegovih napada na Pojas Gaze.

Tel Aviv, međutim, negira optužbe za genocid tvrdeći da samo pokušava zaštititi svoj narod.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje