Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bangladeš: Raste broj zaraženih koronavirusom među Rohingya muslimanima u izbjeglištvu

Preuzmite sliku

Broj zaraženih novim tipom koronavirusa među Rohingya muslimanima u izbjegličkim kampovima u Cox's Bazaru raste, javlja Anadolu Agency (AA).

Mahburur Rahman, koji je odgovoran za izbjegličke kampove na području Cox's Bazara, izjavio je za AA da je u protekla 24 sata zabilježeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom među Rohingya muslimanima.

Rahman je istakao da je broj zaraženih porastao na 21, te da je razlog širenja zaraze pretrpanost kampova i često kršenje mjera socijalne distance.

On je napomenuo da se u kampovima u Cox's Bazaru nalazi više od milion izbjeglica, te da trenutni broj zaraženih i nije tako velik.

Rahman je rekao da su zaraženi i osobe koje su bile u kantaktu sa zaraženima stavljene u karantin.

Prvi slučaj zaraze u izbjegličkim kampovima u Cox's Bazaru potvrđen je 14.maja.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i stručnjaci su upozorili da bi širenje koronavirusa u “gusto naseljenim“ izbjegličkim naseljima mogao imati opasne posljedice.

Rohingya muslimani, koje su Ujedinjene nacije opisale kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine. Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Prema podacima UN-a, od augusta 2017. godine iz te regije je više od 900.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Gambija je 11. novembra 2019. podnijela tužbu za genocid protiv Mijanmara. Međunarodni sud pravde 23. januara 2020. zatražio je od Mijanmara da preduzme mjere prevencije ubistava i zlostavljanja Rohingya muslimana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje