Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Angela Merkel pozvala SAD da otvore tržište vakcina i dozvole izvoz

Preuzmite sliku

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas svoje protivljenje ukidanju zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv korona virusa i pozvala SAD da otvore “tržište” i dozvole izvoz vakcina i njihovih sastojaka.

“Nadam se da sada kada je veliki dio američke populacije vakcinisan, možemo da imamo slobodnu razmjenu sastojaka i takođe otvaranje tržišta vakcina”, rekla je njemačka kancelarka na kraju nezvaničnog samita evropskih vođa.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron takođe je danas pozvao “Anglosaksonce” da prestanu da “blokiraju” izvoz vakcina.

On je istakao da je od 110 miliona doza vakcina proizvedenih u Evropi EU izvezla 45 miliona a zadržala 65 miliona, dok je u isto vrijeme 100 posto vakcina proizvedenih u SAD otišlo na američko tržište.

Merkel je ponovila da je protiv ukidanja patentne zaštite za anticovid vakcine, kako je to predložila administracija predsjednika SAD Josepha Bidena.

Njemačka kancelarka rekla je da ne misli da bi to bilo rješenje koje bi omogućilo da vakcine budu dostupnije većem broju ljudi.

“Mislim da su kreativnost i inovacija firmi potrebni i to uključuje patente”, dodala je Merkel.

Papa Franjo danas je podržao prijedlog za ukidanje patentnog prava za vakcine protiv Covida-19 da bi se ubrzala raspodjela vakcina siromašnim zemljama. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,