Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci predstavili videoigru u kojoj će gameri moći ubijati po školama

Preuzmite sliku

U Americi je predstavljena nova videoigra Active Shooter u kojoj će gameri moći ubijati po školama i za to dobivati bodove.

Igrica je predstavljena dok još veliki broj Amerikanaca oplakuje žrtve nedavnih pucnjava u školama u Floridi i Teksasu. Zbog toga je hiljade građana potpisalo peticiju u kojoj traže zabranu nadolazeće videoigre Active Shotter koja se najbolje može opisati kao simulacija školske pucnjave.

Igra je zamišljena tako da igrači imaju izbor preuzeti ulogu specijalaca koji će pokušati pronaći i neutralizovati napadača koji vreba školskim hodnicima ili mogu upravljati samim napadačem i terorisati školu.

Za ubistva počinjena u školskim hodnicima dobijaju bodove i nagrade, što je izazvalo dodatni bijes i nezadovoljstvo među brojnim Amerikancima. Iza igre stoji kompanija Revived Games, izdavač je Acid, a za sedam dana, tačnije 6. juna, Active Shooter bi se trebao pojaviti na popularnoj gamerskoj platformi Steam.

Veliki broj građana je negodovao na Twitteru zbog navedene igrice, a roditelji koji su izgubili djecu u nedavnim školskim pucnjavama u Americi putem medija su zahtijevali njenu zabranu.

“Nevjerovatno je da nakon toliko školskih pucnjava i tragedija neko može napraviti ovakvu igru”, kazala je Rayan Patty čija je 14-godišnja kćerka Alaina ubijena u pucnjavi u Parklandu.

Putem medija Rayan je zatražila povlačenje ove igre sa Steama.

“Odvratno je što se pokušava ostvariti profit slavljenjem tragedija koje su se dogodile u školama širom zemlje”, dodala je.

Istog mišljenja je i Andrew Pollack koji je također izgubio kćerku u nedavnoj pucnjavi. Naveo je kako je ova igrica posljednja stvar koja Americi treba i napomenuo da bi dizajneri videoigara trebali razmisliti o utjecaju koji imaju na djecu. Pollack je naglasio da su ovaj put prešli sve granice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,