Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci otkrili zašto oboljele od koronavirusa okreću na stomak

Preuzmite sliku

Američki doktori otkrili su da ukoliko se oboljeli od koronavirusa okrenu na stomak to može da im spasi život, piše CNN dodajući da se na taj način povećava količina kiseonika u plućima pacijenata.

– Tako spašavamo živote, 100 posto. To je tako jednostavno uraditi, a vidjeli smo izuzetno poboljšanje kod pacijenata, kaže doktorka Mangala Narasimhan, šefica odjeljenja za teško oboljele u mreži za zdravstvenu njegu “Northwell Health”, u čijem vlasništvu se nalaze 23 bolnice u New Yorku.

Kako objašnjava CNN, pacijenti koji su zaraženi koronavirusom često umiru od Akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), koji nastaje usljed oštećenja parenhima pluća. Od istog sindroma umiru ljudi koji imaju gripu, upalu pluća i druge bolesti, piše CNN.

Prije sedam godina francuski doktori su objavili članak, koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru, ako se okrenu na stomak. Od tada, ljekari u SAD okreću na stomak pacijente, okačene na respiratore. CNN navodi da su američki ljekari tako okrenuli na stomak jednog pacijenta na Long Islandu i da je potom stopa zasićenosti kiseonikom porasla sa 85 na 98 posto.

Pacijenti obično ostaju da tako leže oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima kako bi ljekari imali bolji pristup prednjoj strani tijela i lakše mogli da im daju potrebne lijekove, prenosi B92.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,