Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci na Black Friday online potrošili 21% više nego prošle godine

Preuzmite sliku

Tradicionalne rasprodaje na ovogodišnji Crni petak, u uslovima pandemije i zatvaranja fizičkih dućana, privukle su značajno više kupaca nego prijašnjih godina – i to najviše tamo gdje je “lockdown” stroži

Black Friday, dan nakon američkog Dana zahvalnosti, već dugo je poznat kao dan za velike popuste, što se posljednjih godina proširilo i na ostatak svijeta. Ove godine velik dio kupovine obavljen je putem Interneta jer su brojne države pod raznim restrikcijama kretanja i zatvaranja fizičkih trgovina. Adobe Digital Insights procjenjuje kako je ove godine ponovo oboren rekord u online kupovini na Crni petak.

Amerikanci su, kaže ovo istraživanje, proteklog petka na Internetu potrošili nešto više od 9 milijardi dolara, što je 21,6% više nego prošle godine. U prosjeku se trošilo 6,3 miliona dolara – svake minute.

Porast online kupovine najveći je, očekivano, bio u saveznim državama u kojima je na snazi stroži “lockdown”, pa je u njima saobraćaj u webshopovima za Dan zahvalnosti i Crni petak bio i do 265% veći nego prošle godine. Od 9,03 milijarde dolara koje su ostavili u webshopovima, oko 40% Amerikanci su potrošili putem mobilnih uređaja.

Iako su ovi rezultati rekordni za Crni petak, i dalje je na vrhu po potrošnji lanjski Cyber ponedjeljak, kada je potrošeno nešto više. Međutim, analitičari u Adobeu predviđaju da će ovogodišnji Cyber Monday (30.11.) lakoćom premašiti prošlogodišnji rekord za čak 15 do 35%.

Gledano po najpopularnijim proizvodima i grupama proizvoda, ove se godine značajno više nego inače trošilo na kućanske potrepštine, namirnice i proizvode za osobnu njegu (dakako, zbog lockdowna). Kad je riječ o pojedinačnim proizvodima iz područja tehnologije, najviše su se tražile AirPods bežične slušalice, pametni satovi (lider je Apple Watch), Amazonovi pametni zvučnici iz Echo linije te Samsungovi televizori, a od igara najpopularnije su se na rasprodaji pokazale Animal Crossing i Super Mario 3D All-Stars.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,