Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Američki obavještajci procjenjuju da bi rat u Ukrajini mogao dugo trajati

Preuzmite sliku

Američka obavještajna zajednica utvrdila je da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za “produženi sukob” u Ukrajini, izjavila je u utorak direktorica američke Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se pred Senatom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Haines je izjavila da je izgledno da rat nije blizu završetka.

Kako je kazala, Putinov neuspjeh da osigura brzu pobjedu protiv Ukrajine i zauzme glavni grad Kijev “lišio je Moskvu brze vojne pobjede za koju je prvobitno očekivala da će spriječiti Sjedinjene Države i NATO da budu u mogućnosti pružiti značajnu vojnu pomoć iz Ukrajine.”

“Sljedeći mjesec ili dva borbe će biti značajne jer Rusi pokušavaju da pojačaju svoje napore, ali čak i ako budu uspješni, nismo sigurni da će borba u Donbasu efektivno okončati rat”, rekla je ona, misleći o istočnoj Ukrajini gdje je Rusija prebacila svoje vojne operacije nakon povlačenja sa sjevera.

Putin ipak “i dalje namjerava da postigne ciljeve izvan Donbasa”, rekla je Haines, koja je taj region nazvala “tampon zonom”.

“Iako bi ruske snage mogle biti sposobne da ostvare većinu ovih kratkoročnih ciljeva u narednim mjesecima, vjerujemo da neće moći proširiti kontrolu nad kopnenim mostom koji se proteže do Pridnjestrovlja i uključuje Odesu, bez pokretanja nekog oblika mobilizacije”, rekla je ona i dodala:

“Sve je manje vjerovatno da će u narednim sedmicama moći uspostaviti kontrolu nad obje oblasti i tampon zonom, ali Putin najvjerovatnije smatra da je Rusija sposobnija i spremnija od svojih protivnika da izdrži izazove”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje