Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Američke obavještajne službe: Izrael je daleko od svog cilja “uništavanja Hamasa”

Preuzmite sliku

Prema podacima američkih obavještajnih službi, Izrael je u napadima na Pojas Gaze koji traju od 7. oktobra ubio 20 do 30 posto boraca Hamasa, a to je nedovoljno za postizanje cilja – “uništavanje Hamasa”, javlja Anadolu.

U vijestima lista “Wall Street Journal” objavljene su informacije dobivene od američkih obavještajnih izvora o izraelskim napadima na Gazu i moći Hamasa.

U vijestima se navodi da Hamas “ima dovoljno municije da mjesecima napada Izrael i izraelske snage” i da pokušava ponovo uspostaviti policijske snage u nekim dijelovima Pojasa Gaze.

Naglašeno je da je 20 do 30 posto Hamasovih boraca ubijeno u Gazi, gdje je 25.000 Palestinaca ubijeno u napadima izraelskih snaga koji traju više od tri mjeseca, te da je ta stopa “daleko od cilja Izraela da uništi Hamas”.

Izvještava se da su izraelski zvaničnici “priznali da nisu mogli postići cilj uništenja Hamasa uprkos agresivnom zračnom i kopnenom napadu koji je izazvao smrt hiljada civila u Gazi”.

U vijestima se navodi da bi “rat mogao trajati mjesecima” i također je uključivala informaciju da je Hamasova sposobnost da preživi izazvala rasprave u Izraelu o “postizanju ciljeva rata”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,