Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

American Airlines zatražio od putnika da skine džemper s natpisom ‘Palestina’

Preuzmite sliku

Američka aviokompanija American Airlines prisilila je putnika da skine ili da izvrne naopako džemper na kojem je pisalo ”Palestina” kako bi se prikrio natpis, javlja Aljazeera

Putnik, koji nije otkrio svoj identitet, naveo je u objavi na svom profilu na društvenim mrežama da ga je prilikom ukrcaja na let AA2829 iz New Yorka za Phoenix, 28. novembra, stjuardesa upozorila da skine džemper na kojem je pisalo ”Palestina” ili da ga okrene naopako.

Rekao je i da mu je zaprijećeno da će ga policija ukloniti iz aviona ako to ne učini, te da je morao nositi džemper naopako „jer nije bio upoznat sa svojim pravima i bio je sam“.

Putnik je rekao da je upitao osoblje: „Šta je s mojim osjećajima?“, na što su rekli da na svojoj odjeći ima politički slogan i simbol.

„Iako nije bilo ničeg uvredljivog ili vulgarnog (na mom džemperu), odlučio sam da uradim ono što su htjeli. Naš glas više nikada neće biti utišan. Vi ste saučesnici u ubijanju nevine palestinske djece u Gazi i imate drskosti da to nazivate ‘političkim'“, dodao je.

Sa svoje strane, Rashida Tlaib, članica Zastupničkog doma američkog Kongresa, koja je palestinskog porijekla, kritizirala je ovakvo ponašanje aviokompanije u objavi na svom Instagram profilu.

Zastupnica je upitala: „Ima li American Airlines pristrasnosti protiv Palestinaca? Postoji li politika koja dopušta ovu vrstu ciljanja i maltretiranja?“

Izjavila je da je poslala e-mail kompaniji u vezi s ovim problemom i da čeka odgovor na njega. Rekla je: „Palestinci postoje. Mi smo ljudska bića i nećemo biti izbrisani.“

S druge strane, Američko-arapski odbor za borbu protiv diskriminacije (ADC) naveo je u saopćenju: „Ova mjera koju je poduzeo American Airlines nije samo diskriminirajuća, već doprinosi i širem kontekstu predrasuda prema Palestincima i njihovom pravu na samoidentificiranje.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje