Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zaposleni u slovenskom Gorenju prijete štrajkom

Preuzmite sliku

Zaposleni u koncernu Gorenje u slovenskom Velenju zaprijetili su u utorak štrajkom zbog otkazivanja starog kolektivnog ugovora i nastojanja uprave da se im smanji broj dana godišnjeg odmora na koji su prema njemu imali pravo.

Štrajk zbog otkazivanja kolektivnog ugovora podržava više od 95 posto zaposlenih, kazao je predsjednik sindikata Žan Zeba, dodavši da im uprava nije odgovorila na zahtjev da opozove svoju prijašnju odluku o otkazivanju kolektivnog ugovora.

U pogonima koncerna Gorenje u Velenju, proizvođaču kućanskih aparata i jednom od najvećih izvoznika, radi više od 6.000 zaposlenih, a Gorenje ima pogone i u Češkoj i Srbiji.

Skupina Gorenje je 2017. imala 1,307 milijardi eura prihoda, što je četiri posto više nego godinu dana ranije, ali je čista dobit iznosila samo 1,2 miliona eura.

U sindikatu zaposlenih u Gorenju Velenje najavljuju da će se odluka o mogućem štrajku donijeti tijekom mjeseca, ako uprava u međuvremenu ne odustane od otkazivanja kolektivnog ugovora.

Do otkazivanja kolektivnog ugovora došlo je nakon konflikta sindikata i uprave koji se nisu mogli dogovoriti oko smanjivanja broja dana godišnjeg odmora, jer je uprava tražila da se odmor smanji za četiri dana, dok je sindikat dopuštao smanjivanje za najviše dva dana.

Stari kolektivni ugovor iz 1991. godine više ne odgovara sadašnjoj situaciji i treba ga modernizirati prema sadašnjim prilikama, navela je uprava Gorenja koju vodi Franjo Bobinac. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,