Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Noćima sam plakao nakon tragedije u Beogradu

Preuzmite sliku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da je organiziranje izbora u Srbiji realna opcija zbog kriznih situacija i osporavanja legitimiteta trenutnoj vlasti u toj zemlji.   

”Kada imate krizne situacije, i kada netko osporava legitimitet na ovaj ili onaj način, to je najbolji način”, rekao je Vučić.

Srbiju u samo dva dana, 3. i 4. maja potresle masovne pucnjave u beogradskoj školi i u dva sela kod Mladenovca u kojima je poginulo 18 i ranjeno 20 ljudi, uglavnom učenika i mladih. Nakon toga proevropska opozicija organizirala je masovne proteste u Beogradu pod nazivom “Srbija protiv nasilja” tokom kojih su demostranti tražili ostavke visokih policijskih dužnosnika koje drže krivima za posljedice poticanja i tolerisanja nasilja u javnosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić smatra da jedini cilj opozicionih stranaka nasilno preuzimanje vlasti te uvođenje Srbije u haos, nestabilnost, nemire i nerede.

”Na prvom, drugom, djelomično i trećem protestu bio je veliki broj ljudi koji su željeli nešto promijeniti kako bi oni i njihova djeca bili sigurniji, ali i doprinijeti nekim odlukama koje će svakako na drugačiji način našu stvarnost u budućnosti kreirati. Međutim, onima koji prate političku aktivnost, već je za vrijeme dana žalosti bilo jasno da će političari i stranke bivšeg režima i opozicije, pokušati to iskoristiti, zakazujući skup na temi na kojoj se to ne radi”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kazao je da će se kao građanin i predsjednik boriti svojim autoritetom i svom svojom snagom da odgovorni za nedavna masovna ubistva  budu kažnjeni maksimalnim kaznama.

“I kao građanin i kao predsjednik Srbije ću tražiti za onog ko je to učinio, i za one koji su ga naoružavali i za one koji su to pomagali na različite načine najveće moguće kazne, to sam obećao ljudima”, rekao je Vučić.

Vučić je u intervjuu za Radioteleviziju Srbije kazao kako nije imao potrebu pravdati se onima koji ga, kako je kazao, svakoga dana predstavljaju kao bezdušnika.

„Upisao sam se u knjigu žalosti, obišao mjesto strašne tragedija ali nema potrebe da se pravdam bilo kome ko misli da ima monopol na tugu i da objašnjavam kako sam normalan čovjek …da imam troje djece i da sam noćima plakao i borio se koje mjere donijeti i nešto promijeniti”, kazao je Vučić.

Vučić je izjavio da skup ”Srbija nade” koji bi se trebao održati u petak nije ”nikakav hir” ili ”mjerenje popularnosti” već je pokušaj da se pokaže kako nešto što je neko napravio i i uradio, ne samo da nema nikakvog smisla, već da neće moći proći’.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopćila je danas da su ostala samo dva dana do skupa koji će pokazati da postoji samo jedna Srbija, Srbija nade.

“Još samo dva dana do skupa koji će pokazati da ne postoje dvije Srbije, kako neki stalno potenciraju – njih ‘lijepih, pametnih i slobodnih’ i nas ‘ružnih, glupih i počinjenih’ (sendvičara) . Postoji samo jedna Srbija – Srbija nade. Čemu ovolika nervoza oko tog jednog skupa? Vidimo se 26. maja!”, napisala je Brnabić na Twitteru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje