Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tito se vratio u svoj grad

Preuzmite sliku

Spomenik predsjedniku nekadašnje SFRJ Josipu Brozu Titu otkriven je jučer u centru Podgorice na svečanosti povodom Dana oslobođenja od fašističke okupacije, uz intoniranje crnogorske i himne “Hej Sloveni”.

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je da je borba protiv fašizma jedna od paradigmi savremenih težnji, a da je spomenik Titu kao vrhovnom komandantu Narodnooslobodilačke borbe jednako i spomenik Crnoj Gori.

“Sa ove distance nismo tu da sudimo i proslavljamo, već da cijenimo one vrijednosti koje su ostavile trajan pečat u jednom vremenu, a borba pritiv fašizma jedna od je od paradigmi današnjeg opstanka i savremenih težnji. Koliko je ovo spomenik vrhovnom komandantu Narodnooslobodilačke borbe, toliko je ovo spomenik Crnoj Gori i njenom rađanju i ponovnom uspinjanju”, kazao je Bošković.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, koji je uvažio prijedlog Saveza boraca NOR-a Crne Gore i inicirao pred lokalnom skupštinom pitanje odavanja počasti Titu, rekao je da “današnja Crna Gora to čini lišena osjećaja jugonostalgije i nesklona idolatriji”.

“Činimo to kao izraz poštovanja za sve što je ovaj velikan svjetske historije učinio za našu zemlju. Istovremeno i još važnije od toga, činimo to kako bi u vrijednosnom smislu dodatno osvjetlili orijentir za buduću izgradnju crnogorskog društva. Jer, ma kako ljudi interpretirali njegov ukupan politički učinak, Josip Broz bio je i ostao personifikacija antifašizma na ovim prostorima. Antifašizma koji predstavlja, jedini, dovoljno snažan temelj građanske Crne Gore i dovoljno širok okvir za sve njene identitetske različitosti”, poručio je Vuković.

Njegove riječi: “Nek je vječna slava maršalu Titu, nek je večna antifašistička Crna Gora”, pozdravljene su aplauzom prisutnih.

Ceremoniji otkrivanja spomenika su prisustvovali predstavnici udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata iz Crne Gore i zemalja okruženja, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministar odbrane Predrag Bošković, predstavnici crnogorske vojske, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), građani svih generacija.

Amaterski hor Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” izveo je repertoar antifašističkih i partizanskih pjesama.

Skulptura nije nova, već je u parku pored jednog od centralnih gradskih bulevara postavljen spomenik koji je premješten iz spomen sobe kasarne “Morača” u Podgorici. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,