Utorak, 17. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srbija: Uveden doživotni zatvor za ubice djece

Skupština Srbije usvojila je danas izmjene Krivičnog zakona koji predviđa doživotni zatvor za ubice djece bez prava na pomilovanje.

Usvajanju zakona prisustvovao je i Igor Jurić, prvi čovjek Fondacije “Tijana Jurić”, koja je i njegov inicijator.

Da bi se došlo do ovoga, Igor Jurić je prošao trnovit put. Čovjek koji je ostao bez kćerke, djevojčice Tijane (14) koju je ubio mesar monstrum iz Surčina, Dragan Đurić, krenuo je na početku u donkihotovsku borbu sa vjetrenjačama.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična djela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina, prenose beogradski mediji. To su djela poput ubistva predstavnika najviših državnih organa, teških djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Srbije, udruživanja radi vršenja krivičnih djela, genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i terorizma.

Borbu u kojoj je Jurića sve vrijeme jakim držala misao da želi vjerovati da je njegova kćerka morala umrijeti da se to ne bi dešavalo drugoj djeci. Čovjek je to, koji je najveći bol koji može zadesiti nekoga, bol za svojim djetetom, preusmjerio u pomaganje drugoj djeci.

Svim silama trudio se da na argumentovan način objasni zašto se doživotni zatvor i to bez uslovnog otpusta za najstrašnije zločine, pod tim se misle ubistva djece, mora uvesti u naš Krivični zakonik. (Blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,