Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Medveđa leži na 120 tona zlata

Preuzmite sliku

Kompanija Dunav Minerals, koja u mjestu Tulare kod Medveđe istražuje bakar i zlato, saopštila je da u ležištima Kiseljak i Yellow Creek ima 547 miliona tona rude.

Toliko iznosi “ukupan objedinjeni resurs” u ležištima, sa sadržajima 0,22 grama po toni zlata i 0,23 odsto bakra, što je 1,26 miliona tona bakra i 120 tona zlata, izjavio je menadžer istraživanja Phil Fox.

Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo povećanje resursa u ležištu bakra i zlata – Kiseljak, kao i prvi proračun resursa na susjednom ležištu bakra i zlata – Yellow Creek, rekao je Fox.

 • 179886-11
 • On je objasnio da je prilikom izrade tog izvještaja za ležište Kiseljak korišćen granični sadržaj metala od 0,15 odsto ekvivalenta bakra, a zasnovan je na pretpostavci da će se vršiti površinska eksploatacija.

  Za ležište Yellow Creek predviđen je scenario podzemne eksploatacije i na osnovu toga korišćen granični sadržaj metala od 0,30 odsto ekvivalenta bakra.

  Kompanija Dunav Minerals je u novembru 2012. godine za ležište Kiseljak, u kategoriji pretpostavljenih resursa, objavila inicijalni resurs, a zatim je nakon dodatnog bušenja objavila i povećanje resursa u istoj kategoriji.

  Novi pretpostavljeni resurs za ležište Kiseljak sada iznosi 459 miliona tona rude sa 0,20 g/t zlata i 0,22 odsto bakra, što je 1,0 milion tona bakra i 93 tone zlata, kaže Fox.

  On je rekao da je “dodatnim bušenjem tokom 2013. godine, na susednom lokalitetu Yellow Creek, na svega 500 metara od Kiseljaka, definisan još jedan mineralizovani porfirski klaster sa bakrom i zlatom.

  Prema njegovim riječima, pretpostavljeni resurs u ležištu Yellow Creek iznosi 88 miliona tona rude sa sadržajima od 0,30 g/t zlata i 0,30 odsto bakra, što je 265.000 tona bakra i 26 tona zlata.

  Imajući u vidu ohrabrujuće rezultate, nastavljamo sa izradom ekonomske procjene, studije o procjeni uticaja na životnu sredinu, tehnološko-metalurške studije, kao i društvene studije. Preliminarni rezultati studija mogu se očekivati do kraja ove godine, naglasio je Fox. (Tanjug)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje