Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj u Srbiji: Firma radnicama dala vaučer za osmomartovski poklon, pa im skinula s plate

Preuzmite sliku

Za 8. mart od firme radnice su dobile na poklon vaučer za kupovinu u jednom lancu drogerija, a taj iznos im je poslije odbijen od plate, tvrde radnice kraljevačke fabrike koje su se obratile N1 Srbija.

Ukupno 1.200 dinara (oko 20 KM)  vrijedan je vaučer koji su radnice kraljevačkog Leonija dobile na poklon od firme za 8. mart.

„Kada smo dobili obračun martovske plate, na platnom listiću je uredno stajalo: obustava od zarade u iznosu od 1.200 dinara na ime tog vaučera“, kažu radnice, koje su zamolile da se ne navode njihova imena.

 • Obračun plata za sve Leoni fabrike koje rade u Kraljevu, Malošištu, Nišu i Prokuplju,  prema tvrdnji sagovornica, radi se u Prokuplju, što je, kako navode i razlog da na obračunskoj listi kraljevačke fabrike stoji ime drugog grada.

  Mail upućen osobi  zaduženoj za kontakt sa medijima, što stoji i na zvaničnom sajtu Leonija , nije isporučen, a u automatskom odgovoru navodi se da ne postoji osoba sa tim imenom na domeni Leoni.com.

  Pozivanje broja fiksnog telefona navedenog na sajtu za kontakt sa medijima takođe je bilo uzaludno,  tokom cijelog dana oglašavao se porukom:

  „Poštovani, pretplatnička linija je u kvaru – pokušajte kasnije“.

  Na druge fiksne telefone navedene na sajtu, niko se nije javljao.

 • Šta kažu revizori

  Pojedine radnice Leonija navode da je i prošle godine tako bilo – osmomartovski poklon im je „skinut“ sa plate.

  Kada su od poslodavca tražile objašnjenje, rečeno im je da „to tako mora zbog knjiženja“, i da im „plata nikako nije umanjena, već da je prethodno uvećana za taj iznos“.

  Međutim, sudeći prema pojašnjenju revizora koji su kontaktirani,  da bi se ovaj iznos tek tako skinuo sa računa, potrebno da je da postoji niz odluka same firme,  kao i da se povećanje plate, pa potom smanjenje jasno vidi na platnoj listi svakog radnika, u ovom slučaju – radnice.

  Obračunska lista – osnov za tužbu

  „Da bi se iznos osmomartovskog vaučera prikazao kao odbitak od plate, potrebne su odluke. Prvo, odluka firme da se tim radnicama plata uvećava i po kojem osnovu. A, zatim odluka da se daje poklon vaučer. Potom opet odluka da se vrijednost vaučera skida sa plate i po kojem osnovu“, pojašnjava sagovornica iz jedne revizorske firme.

  Na tih 1.200 dinara se, naravno, plaćaju porezi i doprinosi.

  „Međutim, ako je radnicama plata minimalac,  poslodavac ne smije da skida taj iznos od njihove plate“, podsjeća sagovornica.

  Država Srbija garantuje minimalnu zaradu i ispod toga poslodavac ne smije da isplaćuje zarade.

  „Ugovorom o radu definisan je rad u smjeni, rad na državni praznik, prekovremeni rad i ostalo. Sve to mora precizno i po stavkama da stoji na obračunskoj listi na kojoj, u ovom slučaju koji pominjete, treba da je iskazano povećanje plate, pa smanjenje. Obračunska lista je, inače, dovoljan dokaz za tužbu u radnom sporu, ukoliko nije sve navedeno kako je propisano“, ukazuje revizor.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,