Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi stanovnici Kosova krenuli na putovanje u evropske zemlje bez viza

Preuzmite sliku

Građani Kosova od danas putuju bez viza u evropske zemlje Schengenskog prostora, a Vlada Kosova je organizovala trodnevno putovanje u Beč za 50 građana iz raznih zajednica, koji su dobitnici nagrada u okviru kviza o Evropskoj uniji, javlja Anadolu.

Grupu građana ispratili su premijer Kosova Albin Kurti i zamenica premijera, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervalla na Međunarodnom aerodromu “Adem Jashari”, nedaleko od Prištine.

Dvije mlade djevojke, drugarice, jedna iz Prištine druga iz Gračanice, Lidija Fazliu i Milica Marinković putuju zajedno u Beč. Milica je na kvizu osvojila putovanje i pozvala Lidiju da joj se pridruži.

 •  

  “Znači puno, sada možemo da putujemo bez viza gde god želimo. Ovo je moje prvo putovanje, tako da se nadam da će ih biti još”, kaže Milica.

  “Zadovoljstvo je što imamo mogućnost da budemo prvi koji putuju bez viza. Nadam se da ćemo imati više mogućnosti da idemo van i da se vraćamo na Kosovo”, kaže Lidija.

 • Adhurim Bajrami iz Vitine u izjavi za Anadolu kaže da je i ranije putovao u zemlje Schengenske zone, ali uz veoma velike birokratske procedure za dobijanje vize. On ocenjuje da je generalno ova odluka veoma dobra i da je olakšanje za sve građane koji žele da putuju.

  “Za poslednju vizu koju sam vadio potrošio sam 320 eura, a sada s tim mogu da platim kartu ili da pokrijem polovinu putnih troškova”, kaže Bajrami.

  Premijer Kurti i ministarka Gervalla čestitali su i pozdravili prve građane koji grupno putuju, bez viza, u glavni grad Austrije.

  Kurti je rekao da je u ponoć na snagu stupila odluka o liberalizaciji viza, “čime je otklonjena dugogodišnja nepravda koja je učinjena Kosovu”.

 • „Predugo smo čekali, lišeni smo mnogih prilika, zato je ovaj dan važan. Otklanja se velika nepravda i osvaja važno pravo, pravo na bezvizno putovanje u Schengenski prostor. Uporedo s tim, jača se i pasoš naše Republike, sa kojim će naši građani od sada moći da putuju bez viza u još 32 zemlje. Jačanje naših putnih isprava, pored dnevnih beneficija, jača naš identitet i dostojanstvo kao zemlje u međunarodnoj areni“, naglasio je Kurti.

  Gervala je istakla da svi znaju koliko je novca potrošeno na procedure i koliko se čekalo ispred ambasada da bi se dobile vize.

 • „Nema više nepotrebne birokratije. Imaćete priliku da u zemljama Schengenskog prostora posetite članove svojih porodica, da se opustite, ali ne samo privatne posjete, već i kosovska preduzeća će imati priliku da prošire svoje polje djelovanja, da donesu bolje i održivije investicije na Kosovo. Studenti i mladi ljudi će imati priliku ne samo da istraže nove mogućnosti za nove studije i kvalifikacije, već i da uživaju u prirodi, umjetnosti, kulturi, sportu i ostalom“, naglasila je Gervala.

  Za putovanje bez viza potrebni su biometrijski pasoši, informacije o svrsi putovanja, dokaz o boravku kao što je rezervacija hotela ili detalji o mestu gdje će se boraviti, detalji putovanja, uključujući rezervaciju povratne karte, ukoliko se putuje automobilom neophodna je dokumentacija za vozilo, te dokaz da putnik ima dovoljno finansijskih sredstava.

  Kosovo je dugo godina bilo jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije imala viznu liberalizaciju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje