Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prva sudska odluka u Hrvatskoj o usvajanju djeteta za LGBTIQ par: “Zakon je na njihovoj strani!”

Bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić su se 2017. godine prijavili za udomljavanje i usvajanje djeteta  

Zagrebački Upravni sud donio je obavezujuću presudu po kojoj nadležno Ministarstvo demografije i porodice mora donijeti odluku da istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece.

Šegota i Kožić su u životnom partnerstvu od 2015. godine, a 2017. godine u nadležnom centru za socijalnu skrb prijavili su se za udomljavanje i usvajanje djeteta, kaže za naš program Daniel Martinović iz udruženja Dugine porodice, koja okuplja LGBTIQ roditelje, one koji to žele postati i njihove obitelji.

“Oni su označeni kao podobni udomitelji, ali kada je taj slučaj došao do Ministarstva demografije i obitelji koje je trebalo dati konačnu odluku – oni su bili blokirani! Ministarstvo je reklo da oni ne mogu postati udomitelji. To je bio očit slučaj diskriminacije”, navodi Martinović, te dodaje kako su i u drugim zemljama “sudovi ti koji guraju stvari naprijed”.

 • Sanja Bezbradica Jelavić, advokatica para Šegota – Kožić, objašnjava za naš program gdje su Centar za socijalnu skrb i Ministarstvo pogriješili kada su tvrdili da Zakon o udomiteljstvu ne omogućuje parovima u životnom partnerstvu da budu udomitelji.

  “Oni su zanemarili odredbe Zakona o životnom partnerstvu, koji propisuje u članku 37. da u svim sudskim i upravnim postupcima životni partneri imaju jednaka postupovna prava i status kao i bračni drugovi. Osim toga, nisu implementirali obvezujuće presude Europskog suda za ljudska prava koje su moje stranke navodile kao relevantne i Centru za socijalnu skrb i Ministarstvu”, kaže advokativa Bezbradica Jelavić.

  Martinović vjeruje da je za uspjeh ovog postupka velika zasluga na paru Šegota – Kožić, koji nije želio odustati od onoga do čega im je bilo stalo.

  “Ja bih rekao da je najviše njihova upornost pridonijela. Oni su jednostavno rekli: ‘Nećemo, ne pristajemo na to! Mi želimo živjeti u ovoj zemlji i mislimo da može bolje’ i nastavili su dalje sa svojom tužbom”, kaže aktivist Udruženja Dugine porodice.

  Ova odluka, osim dimenzije ljudskih prava pripadnika LGBTIQ zajednice, ima i širu humanu poruku koja upozorava na veliki broj nezbrinute djece u domovima.

  U Hrvatskoj je 2014. godine donesen Zakon o životnom partnerstvu koji omogućuje legalizaciju istospolne veze sa gotovo svim pravima kao i klasični brak, osim naziva i nemogućnosti usvajanja djece. Prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj je sklopljeno 5. septemba 2014. godine. Prema službenim podacima Ministarstva uprave, do 30. septembra 2019. bio je 312 sklopljenih životnih partnerstava. (slobodnaevropa.org)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,