Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prijedlozi za nove srpske riječi: ‘Zrčak’ je selfi, a krema za sunčanje ‘suncokrem’

Preuzmite sliku

Neki od prijedloga koji su pristigli na takmičenje za najbolju novu srpsku riječ su ‘nesvoj’ umjesto bot, ‘zrčak’ umjesto selfi, a krema za sunčanje trebala bit biti ‘suncokrem’.  

Takmičenje koje je počelo u maju ove godine organizira portal “Mala biblioteka” iz Londona, a trajat će do 15. septembra.

Takmičenje je otvoreno za sve, a urednik portala Veljko Žižić rekao je za N1 da su do sada dobili prijedloge oko 150 takmičara. Prema pravilima, svakom takmičaru je dozvoljeno da pošalje do pet riječi.

“Ukupno, do sada nam je pristiglo oko 300 riječi, čime smo veoma zadovoljni”, rekao je Žižić.

Prijedlozi, kako kaže, pristižu iz cijele bivše Jugoslavije, a naravno, najviše iz Srbije, potom Republike Srpske i Crne Gore.

“Riječi nam stižu od pisaca, novinara, ali prije svega i najviše od ljubitelja jezika”, ističe Žižić i dodaje da takmičenje nudi i vrijedne nagrade – 600 eura za prvu, 400 eura za drugu i 200 eura za treću nagradu.

‘Populica’ je zamjena za bestseller, ‘samoglas’ je prijedlog zamjene za podcast, ‘zrčak’ za riječ selfi, ‘demonokrntija’ bi značila privid demokratskog uređenja, a ‘barlabući’ bi trebali biti tinejdžeri, bez obzira na spol.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje