Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo jedan od najbogatijih Slovenaca

Preuzmite sliku

Biznismen s korijenima iz Orma, obogatio se u inostranstvu. Po završetku studija otišao je u Njemačku, gdje je za nekoliko decenija stvorio globalno energetsko carstvo.

Vladimir Puklavec, vlasnik najvećeg vinskog podruma u sjeveroistočnom dijelu Slovenije i vlasnik brenda Puklavec Family Wines, preminuo je u 80. godini, prenose mediji. Kao biznismen obogatio se u inostranstvu, a prošle godine magazin Manager ga je svrstao na 55. mjesto na listi najbogatijih Slovenaca.

Puklavec, biznismen s korijenima iz Orma, obogatio se u inostranstvu. Po završetku studija otišao je u Njemačku, gdje je za nekoliko decenija stvorio globalno energetsko carstvo, piše slovenački portal 24ur.com.

Godine 2009. preuzeo je ormoške i ljutomerske podrume i vinograde, čiji je vlasnik i zakupac danas priznata vinarska kuća Puklavec Family Wines. Ovo je jedan od najvećih slovenačkih izvoznika vina. Između ostalog, njihova vina nudi nekoliko avioprevoznika, a u maloprodajnom sektoru etablirana su u mnogim velikim trgovačkim lancima širom svijeta.

Kompanija obrađuje ukupno 630 hektara vlastitih vinograda, što ih čini najvećom slovenačkom vinarijom po površini. Na ovogodišnjem 48. ocjenjivanju Vino Slovenija u Gornjoj Radgoni, vinarija Puklavec Family Wines treći put zaredom i ukupno šesti put osvojila je laskavu titulu Vinara godine.

Informaciju o smrti Vladimira Puklavca putem društvene mreže prenio je i Rukometni klub Jeruzalem Ormož. “S šokom objavljujemo tužnu vijest da nas je napustio dugogodišnji član, prijatelj, sponzor Vlado Puklavec. Bez tebe Vlado više nikada neće biti isto. Iskreno hvala za svu nesebičnu pomoć svih ovih decenija”, napisao je rukometni klub.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,