Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prebrojano preko 99 posto glasova: HDZ osvojio više mandata nego SDP i Domovinski pokret zajedno

Preuzmite sliku

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je po treći put pobijedila na parlamentarnim izborima, rekao je sinoć Andrej Plenković.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske obradilo je ukupno 99,67 posto glasova nakon parlamentarnih izbora te su rezultati manje-više ostali isti kao i tokom prethodnih brojanja.

Prema rezultatima iz DIP-a, HDZ je osvojio 34,42 posto glasova odnosno 61 mandat. Iza njih slijedi koalicija “Rijeka pravde” koju predvodi SDP sa osvojena 42 mandata.

Domovinski pokret osvojio je 14 mandata, Most 11, a najveće iznenađenje izbora, stranka Možemo, osvojila je 10 mandata.

HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem ostvario je pobjedu u devet od ukupno 11 izbornih jedinica, a upravo je sinoć Plenković proglasio pobjedu svoje stranke.

– Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je po treći put pobijedila na parlamentarnim izborima, rekao je Andrej Plenković, aktuelni premijer Republike Hrvatske i kandidat na istu funkciju ispred Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na parlamentarnim izborima koji su održani u srijedu.

 • – Ono što je bitno jeste da je Hrvatska demokratska zajednica po treći put zaredom ubjedljivo pobijedila na parlamentarnim izborima. Još važnije je da od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu. Čestitam jednakopravno svim drugim političkim strankama koje su poražene na ovim izborima od strane HDZ-a, poručio je Plenković.

  Istakao je da će HDZ nastaviti svoju politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, sačuvala hrvatsko gospodarstvo, omogućila ostvarivanje niza strateških ciljeva i na unutarnjem i međunarodnom planu, prenosi Anadolija.

  – Mi ćemo nastaviti našu politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, očuvala hrvatsko gospodarstvo, omogućila ostvarivanje niza strateških ciljeva bilo na unutarnjem ili međunarodnom planu. Ovi izbori su održani u prilično zahtjevnim okolnostima. Prvo što je to bilo treći put za redom da tražimo obnavljanje povjerenja hrvatskog naroda, što u ovako zahtjevnim okolnostima samo po sebi predstavlja jednu složenu zadaću. Drugo što smo ovu kampanju morali voditi u kontekstu flagrantnog kršenja Ustava od strane Milanovića i svih onih koji su ga podupirali. Ono što zabrinjava je da i večeras, nakon što smo ih po treći put porazili na parlamentarnim izborima, oni i dalje govore o nekoj vladi kvazinacionalnog spasa koja bi nas valjda trebala spasiti od Schengena, eura, Rafalea, Pelješkoga mosta, LNG-a ili niza drugih postignuća koje smo realizirali u proteklo vrijeme ili pak naših zajedničkih planova s koalicijskim partnerima da razvijamo Hrvatsku do kraja ovoga desetljeća, kazao je Plenković.

 • Ponovio je da je ovim izborima pobijedila Hrvatska demokratska zajednica sa partnerima.

  – Mi ćemo naravno voditi računa o interesima hrvatske države, gospodarstva. Zasigurno ima jedan ključan interes, a to je ponovo jamčenje čvrste političke stabilnosti, odmah, što prije formiranje nove parlamentarne većine, kao i formiranje sabora i Vlade, samo tako u ovim okolnostima u kojima se Evropa i svijet nalaze možemo zajamčiti socijalnu sigurnost za hrvatske građane, istakao je Plenković.

  Naglasio je da je vrijeme pobjede i slavlja.

  – Predlažem da se malo i zabavimo. I da već od sutra krenemo u nove zadaće u interesu hrvatskog naroda i države, dodao je Plenković.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,