Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potez na udaru kritika: Slovenija uvela prve zajedničke toalete za muškarce i žene

Pojavu prvih uniseks toaleta u Sloveniji prate ideološke i političke polemike, a posebnu je pažnju izazvalo uklanjanje klasičnih pisoara za muškarce na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani

Dio javnosti to doživljava kao ljevičarsku provokaciju i pomodno nametanje tzv. rodne ideologije u obrazovni sistem, a drugi dio kao hvatanje koraka s duhom vremena, prenose slovenski mediji.

“Živimo u 21. stoljeću”

“Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osjećaju ugroženima jer ih se napada zbog različitosti. Živimo u 21. stoljeću i želimo da se takve osobe osjećaju sigurnima, to je najmanje što možemo učiniti”, rekla je za portal Siol.net dekanica tog fakulteta Monika Kalin Golob.

“Ako želimo biti inkluzivni i progresivni, onda moramo što većem broju ljudi omogućiti da se osjećaju udobno i ovo je korak naprijed u tom smjeru”, kaže za slovenske medije Nina Pejič, direktorica Instituta za proučavanje jednakosti spolova.

Sasvim drugo mišljenje o uniseks toaletima iznose konzervativni portali i udruge.

Konzervativci pišu o simboličkoj kastraciji

Tako se urednici portala Domovina pitaju nije li uklanjanje pisoara u elitnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je studiralo mnogo slovenskih političara, svojevrsna “simbolička kastracija” muškog roda te znak imitacije pomodnih trendova u inostranstvu.

Osim toga, iskustva iz inostranstva već ukazuju na to da uvođenje bespolnih toaleta, garderoba i tuševa izaziva masu problema vezanih za pravo na privatnost, piše konzervativni portal.

“No ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruženja i pokreta. Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života cijelomu društvu i želi utišati svakoga ko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi”, navodi konzervativni portal Domovina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,