Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Političke partije kosovskih Srba pozivaju na bojkot popisa stanovništva na Kosovu

Preuzmite sliku

Političke partije kosovskih Srba, među kojima i najveća, Srpska lista, pozvali su Srbe da ne učestvuju na popisu stanovništva koji je danas počeo na Kosovu, prenosi Anadolu.

Srpska lista, koju podržava zvanični Beograd, saopćila je da srpski narod neće učestvovati u popisu stanovništva, jer ga smatraju lažnim popisom u organizaciji Albina Kurtija “kojim želi da potvrdi svoj sramni uspjeh u protjerivanju Srba”.

“Učestvovanje u procesima koje organizuje Кurti bilo bi najveće poniženje za naš narod u trenutku kada je taj isti Кurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sjever Кosova”, navode iz opozicione partije kosovskih Srba, kao što su Partija kosovskih Srba, Srpska demokratija, Srpski narodni pokret, poručuju da je u ovom momentu za Srbe popis neprihvatljiv, zbog čega pozivaju na bojkot popisa.

“Usljed jednostranih odluka, raspoređivanja specijalnih jedinica na sjeveru Kosova, zabrane dinara i ugrožavanja egzistencije, a bez realne nade za bolje sutra, smatramo da je ovaj momentum apsolutno neprihvatljiv da bi se popis sproveo u sredinama u kojima živi naš narod”, poručuju iz Srpskog narodnog pokreta, koji vodi Milija Biševac iz Zubinog Potoka.

Popis će se po prvi put obaviti i u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica na sjeveru Kosova. Srbi koji žive u četiri opštine na sjeveru Kosova bojkotovali su posljednji popis održan 2011. godine, dok je odziv Srba južno od rijeke Ibar bio samo djelimičan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje