Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je osumnjičeni za trostruko ubistvo u Splitu: U planu imao ubiti još neke osobe

Preuzmite sliku

U Splitu je u subotu usred dana došlo do trostrukog ubistva.

U samom centru Splita, u Ulici Šperun i u Radmilovićevoj ulici, došlo je do pucnjave iz automatskog oružja. Dva su muškarca umrla na licu mjesta, a treći je umro nešto kasnije u bolnici.

Ubica je strastveni pomorac

Ubijeni su Marino Paić, Marin Boban i Jurica Torlak.

Paić i Boban preminuli su na licu mjesta, dok je Torlak preminuo navečer u bolnici. Paić i Torlak su stari poznanici policije.

Za njihovo ubistvo osumnjičen je Filip Zavadlav, koji je inače pomorac. Zavadlav je navodno ubio trojicu muškaraca jer su mu maltretirali brata. U svom pohodu koristio je kalašnjikov.

Prema nekim informacijama, motiv napada bi mogla biti osveta. Naime, kako Index.hr saznaje od više izvora, Zavadlav, odnosno njegova uža porodica, od ranije su imali problema s nekima od ubijenih. Navodno se radi o dugovima i drogi. To je  porodicu ubice, konkretno jednog od njegove braće, dovelo u sukob s ubijenima. Oni su navodno dolazili u kuću porodice ubice i prijetili. U tome se možda može naći razlog ovog trostrukog ubojstva. Navodno je Zavadlav imao u planu ubiti još neke osobe koje je tražio, ali ih nije pronašao.

Neslužbeno se saznaje da se radi o porodici koja je živjela u prilično teškim uslovima, a mladić koji je počinio trostruko ubistvo posljednjih je godina bio na brodu.

Na Zavadlovom Facebook profilu ima puno fotografija brodova kojima on naglašava svoju ljubav prema pomorstvu.

Likvidirao ih i otišao, na internetu se pojavila snimka njega s oružjem u rukama

Podsjetimo, oko 15:30 prvo je upucan motociklist u Radmilovićevoj ulici. Drugi motociklist upucan je 500 metara dalje, na Šperunu. Jedan muškarac je ranjen u Radmilovićevoj, međutim i on je kasnije podlegao povredama.

Nakon ubistva neko je snimio Zavadlava kako šeta Splitom s kalašnjikovom u rukama. Snimka se munjevito proširila društvenim mrežama. Da je ubica uhapšen, potvrdio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ko je bio ubijeni Torlak?

Jedan od trojice ubijenih, Jurica Torlak, imao je 38 godina. Kada je imao 22 godine, 2004., optužen je da je motociklom izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradala osmogodišnja djevojčica.

Sud je presudom prihvatio kvalifikacije iz optužnice da je Torlak, vozeći u pješačkoj zoni, s umišljajem kršio saobraćajna pravila i time izazvao smrt osmogodišnje djevojčice. Torlak je optužen i zato što nije pomogao ozlijeđenoj djevojčici, za što je bio optužen i njegov suvozač Vedran Biuk, međutim tužilaštvo je odustalo od te optužbe.

Kao olakšavajuće okolnosti optuženiku je, osim mladosti, priznato to što nije bio kažnjavan, što je priznao djelo i pokajao se. Torlak je suđenje čekao u pritvoru.

Vozio 52 na sat i oborio curicu

Nesreća se dogodila 22. januara 2004. godine, kad je Torlak u pješačkoj zoni, pred spinutskom osnovnom školom, motociklom Yamaha Crosser od 650 KS pri brzini od 52 km na sat srušio učenicu drugog razreda te škole Ivonu Lalić, odbacivši je na cestu.

Torlak i suvozač Biuk pali su s motocikla i, kako je istragom utvrđeno, zatim su ustali, uzeli motocikl i napustili mjesto nesreće. Djevojčici je pružena prva pomoć, međutim umrla je od posljedica teških povreda. Torlak je priznao da je kriv za nesreću i posljedice, ali ne i zato što djevojčici nije pomogao.

Ivona Lalić zadobila je tešku povredu mozga, a od siline udara presječena joj je leđna moždina te je smrt nastupila gotovo trenutačno. Po sudskom vještačenju, s obzirom na takve povrede, nije bilo objektivne mogućnosti za pružanje pomoći.

Prije 12 godina porezan je po vratu

Za Juricu Torlaka čulo se ponovno nakon što je izašao iz zatvora 2008. godine. Tada je porezan po vratu u sukobu s Adisom B.

Adis B. je u to vrijeme bio otac 16-godišnjakinje koja je bila djevojka 30-godišnjeg Michaela N.

Michael N. i Torlak bili su prijatelji, a Adis B. je Michaela N. napao sjekirom. U istom sukobu po vratu je porezan i Torlak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,