Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naziv za znak @ u hrvatskom udžbeniku iz informatike izazvao raspravu: “Jadna djeca”

Preuzmite sliku

Korisnici Twittera podijelila je na svom profilu fotografiju koja prikazuje stranicu iz udžbenika iz informatike za treći razed, a na kojoj je vidljivo da se djecu uči da je naziv za informatički znak @, kojeg mnogi čitaju “et” ili “monkey”, zapravo “pri”.

“Novi naziv za @ pa ako niste znali nemojte reći da vam nisam rekla”, našalila se, a njena je objava izazvala burnu raspravu u komentarima.

“Jadna djeca. Zbog ovoga bi trebalo protestovati! Današnja djeca su informatički pismena, ali im zagorčavaju život izmišljenim metajezikom!” napisao je jedan korisnik.

Bilo je i onih koji su pisali kako je izraz zapravo korektan.

“Stvarno nije novi izraz, mislim da je spomenut čak prije 30-ak godina. Zapravo je skroz pristojan prevod, jedino što nije nikako zaživio. I neka, jezik je živa tvorevina koju grade ljudi, a ne nužno propisi”, poručio je komentator.

“To je već staro i dosta uobičajeno… uopće ne znam kako bi bilo drugačije, pa valjda više niko ne govori ‘manki'”, dodao je drugi.

  • Index je upitao Ministarstvo nauke i obrazovanja za komentar, pri čemu su kao odgovor dobili izvadak iz knjige Od računalnoga žargona do računalnoga nazivlja, u kojemu se daju prijedlozi kako se na hrvatskome jeziku naziva znak @, a jedan od prijedloga je i spomenuti naziv “pri.”

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,