Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Milanović u Kninu podijelio odlikovanja: Oni su nesebično riskirali živote zajedno s Armijom BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je večeras u Kninu u sklopu proslave 26. godišnjice vojno-redarstvene operacije “Oluja” ratne komandante jedinica iz Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Ta odluka ranije je kritikovana jer su neke od jedinica vodili ratni zločinci.

Milanović je tom prilikom uručio odlikovanja penzionisanom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, penzionisanom general-bojniku Ivanu Kapularu, penzionisanom general-bojniku Jozi Milićeviću i penzionisanom brigadnom generalu Zvonku Peternelu te Vojnoj policiji HVO-a i Jedinici za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO-a koja je obavljala aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Upravom Vojne policije HVO-a je rukovodio Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Haškom sudu u slučaju Prlić i ostali. Dobio je 16 godina zatvora.

“Ovdje smo večeras da se radujemo svojim pobjedama, a ne da likujemo nad tuđim porazima. Puno je krvi i teških osjećaja palo za ovo da bi se pretvorilo u likovanje. Ovdje smo danas da odlikujemo neke najbolje među vama. Odlikovanja koje ću vam dati u svoje ime, uime države, nisu odlikovanja, da bih bilo koga povrijedio nego da bih naglasio ispravnost i veličinu našeg puta. Ovaj Knin, grad koji je bio važan u hrvatskoj historiji bio je i svet i proklet. 1995. godine. je ovdje stavljena tačka na okupaciju Hrvatske”, rekao je Milanović.

Poručio je kako se nada da će ova odlikovanja shvatiti kao dobru namjeru i ljudi i Bosni i Hercegovini.

“Oni najhrabriji i najodlučniji su izvojevali ovu bitku. Da, Amerikanci su bili naši prijatelji, ali da nije bilo vas, onih koji su vas vodili, politički i vojnički, ovoga ne bi bilo. Nije ovo zamišljeno da se bilo ko ponizi, a najmanje ljude u BiH. Danas ću odlikovati i jedinice i našu braću iz BiH, pripadnike našeg naroda u drugoj državi, naglašavam to. Oni su se nesebično dali za zajedničku stvar i vjerujem da će tu dobru namjeru shvatiti naši prijatelji u BiH. To je čast, dug poštovanja prema ljudima koji su dali sve od sebe i riskirali svoj život za hrvatsku državu zajedno sa Armijom Bosne i Hercegovine, zapamtimo to. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati”, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,