Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Makarsko primorje krcato, ludnica na sve strane, objavljen broj turista

Preuzmite sliku

Velika ljetna smjena turista u Makarskom primorju obavlja se uz gužve na cestama i duža čekanja u trajektnim pristaništima, a vrelo turističko ljeto na Makarskoj rivijeri uživa 59.000 turista.

Na području od Brela do općine Gradac, prema informacijama iz turističkih ureda, odmor provodi 59.000 hiljada registriranih domaćih i stranih gostiju, što je oko 80 posto u odnosu na isto vrijeme rekordne 2019.

Po broju turista vodi Makarska sa 16.500 gostiju, u Baškoj Vodi, gdje se također traži krevet više, odmara se 11.800 turista, u Tučepima ih je više od 8000, u Podgori 5600, dok ostali borave u Živogošću i mjestima Općine Gradac.

Hoteli posluju s vrlo rijetkim slobodnim sobama samo za noć ili dvije pa se za nastavak ljetovanja preporučuje prethodna rezervacija smještaja.

Kuće za odmor kao i apartmani kod privatnih kućevlasnika u cijelom Makarskom primorju također su vrlo dobro popunjeni pa je nerijetko potrebna prethodna rezervacija i u privatnom smještaju.

U turističkim uredima kažu kako je julski dio ljeta i početak augusta ugodno iznenadio i hotelijere i turističke radnike, a direktorica Turističkog ureda u Brelima Valentina Vitković dodala je kako nije očekivala ovoliko dobru špicu turističke sezone.

 • Ludnica u saobraćaju, trajekt popunjen

  Prvi vikend augusta danas je sa znatno povećanim prometom na cestama Makarskog primorja i u trajektnim pristaništima.

  Na državnoj cesti D8 vozi se u dugim isprekidanim kolonama s povremenim kratkim zastojima, a gužve se stvaraju na prilazima turističkim mjestima. Promet je znatno povećan na državnoj cesti 535 od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu, dok se na ulazu na autocestu kod Zagvozda čeka u koloni vozila dužoj od 1.5 kilometara.

  Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska-Sumartin danas je za sve plovidbe popunjen, a tek je nekoliko slobodnih mjesta za vozila ostalo za sutrašnju večernju plovidbu, dok je iz Sumartina prema Makarskoj za sve današnje i sutrašnje plovidbe trajekt također popunjen.

  Na liniji Drvenik-Sućuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko dva sata, a toliko dugo čeka se i u luci Sućuraj za povratak s otoka Hvara prema kopnu.

  Autobusi pri dolasku u Makarsku iz pravca Splita kasne do 40-ak minuta, a kašnjenja u dolasku su i na drugim linijama.

  Inače, prema informacijama hotelijera i njihovom stanju bookinga, kao i informacijama iz turističkih ureda o najavama dolaska gostiju u privatni smještaj, očekuje se dobra popunjenost smještajnih kapaciteta i u nastavku kolovoza.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje