Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kurti upozorava na nove napade Srbije na sjever Kosova

Preuzmite sliku

Zamjenik ministra pravde Vigan Qorolli kaže da institucije Kosova prikupljaju materijale za dokumentiranje ratnih zločina kako bi tužile Srbiju za genocid.

Premijer Kosova Albin Kurti ponovio je u subotu kako zvanični Beograd planira napad na sjever Kosova.

To je rekao na zajedničkoj  konferenciji za novinare s ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveciom, koji je kazao da je cilj napada u selu Banjska 24. septembra bila aneksija sjevera Kosova.

Kurti tvrdi da te napade planira bivši podpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić s pripadnicima Civilne zaštite.

Radoičić se tajno sastaje s visokim zvaničnicima Bezbednosno-infarmative agencije (BIA) na jugu Srbije, s kojima se priprema za novi napad na sjever Kosova.

Svecia je optužio Srbiju da je od 2021. godine 114 puta napala institucije Kosova i šefove državnih organa Kosova, uz tvrdnje da zvanični Beograd pokušava destabilizirati Kosovo.

Novinarima je pokazao fotografije i imena Srba koji su učestvovali u dešavanjima u Banjskoj.

Priprema tužbe za genocid

Zamjenik ministra pravde Kosova Vigan Qorolli izjavio je da institucije Kosova svakodnevno prikupljaju materijale za dokumentiranje ratnih zločina kako bi tužile Srbiju za genocid, prenosi Kosovo Online.

Govoreći o pripremi tužbe za genocid, rekao je da će se osnivanjem instituta za ratne zločine izvršiti prikupljanje činjenica, koje će potom dovesti do zakonske izrade tužbe.

Kazao je da je, s obzirom na to da Kosovo nije član Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Ujedinjenih naroda, proceduralna poteškoća podnijeti ovakvu tužbu, ali su pripreme počele.

“Konačno je formiran Zavod za ratne zločine, već je u institucionalnom preoblikovanju, u čijoj će nadležnosti biti i prikupljanje najvažnijih činjenica, koje će potom dovesti do zakonske izrade tužbe. Počeli smo pripreme, a srednjoročni cilj je da se pripremi tužba protiv Srbije pred ICJ-om”, rekao je Qorolli. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje