Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kurti: Dijalog sa Srbijom ne može se nastaviti kao da se ništa nije desilo

Preuzmite sliku

Uoči početka Samita Berlinskog procesa, koji se danas održava u Tirani, premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa predsjednikom Komisije za spoljne poslove Parlamenta Njemačke Michaelom Rothom, prenosi Anadolu.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj situaciji na Kosovu i procesu dijaloga. Premijer Kurti je izjavio da se dijalog sa Srbijom ne može nastavi kao da se ništa nije desilo.

“Sljedeće poglavlje dijaloga za normalizaciju mora da uzme u obzir agresivno djelovanje Srbije kroz teroristički napad 24. septembra, za šta postoji dovoljno dokaza i činjenica za umiješanost Srbije”, kazao je Kurti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

  • Premijer je naveo da pristup procesu normalizacije odnosa mora biti uravnotežen, uz poštovanje i potpunu implementaciju Osnovnog sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa dogovorenog u Skoplju.

  • “Srbija da odustane od javnog i faktičkog odbacivanja dijelova Osnovnog sporazuma koji se odnose na de fakto priznanje Kosova i našeg teritorijalnog integriteta”, kazao je Kurti.

    Razgovarano je i o procesu članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i bilateralnim odnosima između Kosova i Njemačke. Kurti je zahvalio Rothu na kontinuiranoj podršci Njemačke Kosovu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,