Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatsko tržište: Nakon mandarina, zabranjeni pesticid otkriven i u popularnom povrću

Preuzmite sliku

Klorpirifos je na području EU potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može uticati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Evropski aiatem sigurnosti u prometu hranom saopštilo je u ponedjeljak kako je štetni klorpirifos otkriven u bijelom grahu koji je proizveden u Egiptu. Srećom, nije uspio ući u Hrvatsku jer je zaustavljen i provjeren na granici.

Kamion je, nakon uzorkovanja i rezultata analize, carinski zapečaćen te vraćen pošiljatelju. Zemlja prijave je Hrvatska, a pošiljka graha predstavljala je potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi. Utvrđen je nivo klorpirifosa od 0,037 mg/kg, a ne smije biti nimalo, piše Danica.

Klorpirifos je na području EU, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u aprilu 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Evropske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Taj je pesticid nedavno uzrokovao velike probleme proizvođačima neretvanskih mandarina jer je u tri navrata otkriven u pošiljkama mandarina u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,