Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: U augustu rast u dolascima s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Poljske

Preuzmite sliku

Prema prvim podacima sistema eVisitor, koji bilježi turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu augusta (od 1. do 9. augusta) ostvareno više od milion dolazaka i 7,2 miliona noćenja što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju, saopćeno je iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Pritom je najviše noćenja u istom razdoblju ostvareno u Istri (1,7 miliona noćenja), na Kvarneru (1,4 miliona noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (1,3 miliona noćenja), Zadarskoj (1,3 miliona noćenja), Šibensko-kninskoj (578.000 noćenja), Dubrovačko-neretvanskoj (392.000 noćenja) i Ličko-senjskoj županiji (271.000 noćenja).

”Nakon odličnog srpnja u kojem smo ostvarili oko 60 posto lanjskog rezultata, u kolovozu bilježimo još bolje turističke trendove te se trenutno nalazimo na oko 70 posto lanjskog rezultata. Tržišta koja su najbolje reagirala su teritorijalno bliža tržišta za koja su hrvatske destinacije lako dostupne i cestovnim pravcima, poput primjerice Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske. Prema tim tržištima usmjerili smo i svoje promotivne i informativne kampanje cijelo vrijeme komunicirajući da je Hrvatska sigurna i dobro pripremljena turistička destinacija. Također, s povećanjem broja aviolinija intenzivirao se i turistički promet u južnim dijelovima Dalmacije“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Dodao je kako su primjerice Dubrovnik i London trenutno povezani s 44 leta sedmično.

“Iznimno je važno da se i dalje svi ponašamo odgovorno te da se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera jer je to u ovom trenutku preduvjet za ostvarivanje turističkog prometa u zemlji”, zaključio je direktor Staničić.

U dosadašnjem dijelu augusta najviše je turističkih dolazaka ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 225.000 što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od šest posto. Zatim slijedi domaće tržište s kojeg je ostvareno 178.000 dolazaka što predstavlja rast od 18 posto, tržište Slovenije s kojeg je ostvareno 133.000 dolazaka što predstavlja rast od 10 posto te tržište Poljske s kojeg je ostvareno 109.000 dolazaka što predstavlja rast od 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je dolazaka ostvareno u destinacijama Rovinj, Poreč, Medulin, Crikvenica, Umag, Split, Dubrovnik, Zadar, Pula i Novalja.

Tokom posljednjeg vikenda (od 7. do 9. augusta) u Hrvatskoj ostvareno više od 323.000 dolazaka i 2,3 miliona noćenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje