Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatska: Lažni bankari obilaze kuće i ljude uvjeravaju da imaju falsifikovane novčanice

Nepoznate osobe predstavljaju se kao zaposlenici banke, koji od građana traže da provjere svoje novčanice i potom tvrdeći da su novčanice nevažeće ili falsifikovane nude da će za njih obaviti zamjen, prenosi Fena

Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je upozorila na pokušaje prevara lažnih bankara koji od građana uzimaju novčanice u njihovim domovima uz pojašnjenje da će ih zamijeniti jer su lažne ili falsifikovane.

HNB je saopćila da je primila informacije od građana o pozivima i posjetima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a, odnosno zaposlenici poslovnih banaka, a koji od građana traže da provjere svoje novčanice i potom, tvrdeći da su novčanice nevažeće ili pak falsifikovane, nude da će za njih obaviti zamjenu.

– Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu nevažećih novčanica kune na način da njezini zaposlenici posjećuju građane u njihovim kućama i zamjenjuju novčanice. Stoga upozoravamo građane na to da je riječ o prevari – saopćeno je iz HNB.

Radi sprečavanja ovakvog oblika prevara HNB poziva građane na oprez te da navedene slučajeve prijave policiji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje