Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Greška u maturskom ispitu: Istanbul glavni grad Turske

Preuzmite sliku

Pronađena je još jedna greška u ispitu mature u Hrvatskoj, ovaj put iz Hrvatskog jezika, gdje stoji da je Istanbul, a ne Ankara, glavni grad Turske.

Vjerovatno bi ova greška prošla ispod radara da tog dana nije donesena odluka o poništavanju zadatka u ispitu iz Politike i privrede, a nekoliko dana prije i ona da će se poništiti jedan od zadataka A nivoa Matematike.

“Ovaj zadatak morao je proći kroz ruke više osoba. Osim sastavljača, zadatak su morali vidjeti i recenzenti, pa se nameće pitanje kako to da baš niko nije uočio ovu grešku”.

Na ispitu koji se ove godine pisao na jedinstvenm nivou, u 44. zadatku maturanti su morali zaokružiti slovo ispred jedne od četiri rečenice koje su napisane u skladu s pravilima o pisanju velikog i malog početnog slova.

Od svih ponuđenih malo i veliko slovo korišteno je ispravno samo u rečenici “Prijestonica Istočnog Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske”.

  • “Zadatak glasi: Koja je od sljedećih rečenica napisana u skladu s pravilima o pisanju velikog i malog početnog slova? U takvim se zadacima ne ispituje sadržaj te je posve jasno da je to jezično pitanje i koji je odgovor sa stajališta jezične norme tačan. Dakle, u ovom zadatku sadržaj ne može uticati na pravopisnu točnost, tj. sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan”, naveli su iz NCVVO-a za portal Srednja.hr.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje