Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani vjeruju da je Hrvatska noću najsigurnija zemlja u Evropi

Preuzmite sliku

Hrvatska je prema subjektivnom osjećaju sigurnosti najbolja u Evropi, objavio je portal Adventureli u tekstu nastalom na temelju studije koja je koristila različite javno dostupne podatke, prenosi u ponedjeljak Jutarnji list.

U tekstu koji govori o tome koliko se ljudi osjećaju sigurnima dok šetaju noću u Europi prvih pet po percipiranoj sigurnosti su Hrvatska, Slovenija, Island, Gruzija i Švicarska.

Hrvatska zauzima najvišu poziciju s impresivnom stopom sigurnosti od 74,63, a odmah iza nje je Slovenija sa 74,40. Island osigurava treće mjesto sa stopom sigurnosti od 72,26, dok Gruzija i Švicarska zaokružuju prvih pet sa stopama od 69,72 odnosno 69,35.

S druge strane, Francuska je na dnu liste sa stopom sigurnosti od 35,59, a odmah iza nje je Bjelorusija sa 36,44. Belgija zauzima pretposljednje mjesto sa stopom sigurnosti od 41,25, dok Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska dovršavaju donju petorku sa stopama od 43,00 odnosno 43,69.

Niža percipirana sigurnost u zemljama poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske je iznenađujuća, s obzirom na njihov ekonomski status i stabilno društveno i političko okruženje. Sugerira potencijalno odstupanje između stvarne i percipirane sigurnosti ili bi moglo odražavati šira društvena pitanja koja utiču na osjećaj sigurnosti javnosti.

Iako se čini da postoji geografski trend, pri čemu se balkanske i baltičke regije osjećaju sigurnije od zapadne i istočne Evrope, podaci pokazuju da BDP nije u snažnoj korelaciji s percipiranom sigurnošću.

Važno je napomenuti da ovi rezultati daju opću sliku i mogu se razlikovati unutar svake zemlje ovisno o različitim gradovima, četvrtima i demografiji, prenosi Jutarnji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,