Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad Makarska proglašena sigurnim mjestom za žene

Preuzmite sliku

Makarsko Gradsko vijeće u petak je na sjednici donijelo Rezoluciju kojom je Makarska proglašena sigurnim mjestom za žene, a utvrđene su i konkretne mjere kako bi se zaštitile žene žrtve nasilja.

Time je naglašena posvećenost nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama te predstavlja značajan korak prema osiguranju sigurnosti i zaštite žena. Žene koje traže utočište u skloništima dobit će finansijsku pomoć s ciljem osnaživanja žrtva i pružanja resursa potrebnih tijekom njihovog oporavka.

Ujedno, Grad u hrvatskoj će pokriti trošak do 600 eura mjesečno unajmljenog stana, osiguravajući da žrtve imaju sigurno mjesto za boravak, udaljeno od opasnosti, kako bi olakšali osamostaljenje i vraćanje žrtve nasilja u društvo, a predviđeno pravo troška nužnog smještaja grad će sufinancirati u trajanju do šest mjeseci.

Utvrđene su i smjernice o prevenciji nasilja nad ženama u gradu Makarskoj, a uključuju informiranje i edukaciju, preventivne mjere, psihosocijalne tretmane te senzibilizaciju javnosti.

Gradonačelnik Makarske Zoran Paunović na sjednici je naglasio potrebu za saradnjom između lokalne vlasti, nevladinih organizacija i članova zajednice kako bi se stvorilo okruženje u kojem se žene osjećaju zaštićeno, podržano i sigurno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,