Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Federalna inspekcija počela provjeru diploma u BiH

Postupajući po nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalna uprava za inspekcijske poslove je blagovremeno započela postupak provjera diploma za sve uposlenike ovog kontrolnog organa te je poslala upite na adrese više od 50 raznih obrazovnih ustanova i institucija u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, saopćila je ta uprava.

– Ovim putem želimo da pohvalimo izuzetno profesionalan i korektan odziv obrazovnih institucija širom Bosne i Hercegovine, koje su svojim  brzim odgovorima pokazale spremnost na saradnju, u cilju provjere i eventualnog  identifikovanja nevažećih diploma – citat je iz saopćenja.

Iako se radi o provjeri više od 170 diploma, Federalna uprava za inspekcijske poslove se nada da će zahvaljujući dobrom odzivu obrazovnih institucija, ovaj zadatak realizovati u planiranom roku, navedeno je također.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, u ovom saopćenju podsjeća da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 169. sjednici održanoj 17.1.2019. godine donijela zaključak broj: 165/2019, kojim je zadužila sve institucije, tijela, organe uprave i upravne organizacije, javna preduzeća i ustanove te privredna društva u Federaciji Bosne i Hercegovine da od obrazovnih ustanova koje su izdale diplome o stečenoj stručnoj spremi njihovih zaposlenika, u skladu s podacima iz personalnih dosijea, zatraže provjeru vjerodostojnosti diploma. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,