Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropska komisija prijeti tužbom Hrvatskoj zbog kršenja prava u borbi protiv terorizma

Preuzmite sliku

Evropska komisija je u srijedu Hrvatskoj poslala dva obrazložena mišljenja zbog povreda prava EU, što je samo jedan korak od tužbe Sudu EU.

Komisija je Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Luksemburgu, Poljskoj i Finskoj uputila “obrazložena mišljenja”, posljednji korak uoči tužbe, jer nisu u svoja zakonodavstva pravilno prenijele određene elemente pravila EU-a o suzbijanju terorizma, prenosi Hina.

Direktiva o suzbijanju terorizma važan je element EU Agende za borbu protiv terorizma.

Ona uključuje odredbe o inkriminiranju i sankcioniranju kaznenih djela povezanih s terorizmom, kao što su putovanje u inostranstvo radi počinjenja krivičnog djela terorizma, vraćanje u EU ili putovanje unutar EU-a radi takvih aktivnosti, obučavanje u svrhu terorizma i financiranje terorističkih aktivnosti.

Države članice morale su prenijeti tu direktivu u nacionalno pravo do 8. septembra 2018.

 • Nakon ocjene nacionalnih propisa kojima se prenosi Direktiva, Komisija je u razdoblju od juna do septembra 2021. navedenim državama članicama uputila službene opomene kojima traži da poduzmu mjere potrebne za uklanjanje nedostataka.

  Hrvatska i još pet članica to nije učinilo pa im je Komisija stoga odlučila uputiti obrazložena mišljenja, a one sad imaju dva mjeseca da odgovore i poduzmu potrebne mjere.

  Ako opet ne dobije zadovoljavajući odgovor, Komisija može uputiti predmete Sudu Evropske unije.

  Hrvatska je uz to među 11 država članica kojima je Komisija uputila obrazloženo mišljenje jer nije u potpunosti prenijela pravila EU-a u svoja zakonodavstva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi.

  Cilj je te direktive ujednačiti sudjelovanje muškaraca i žena na tržištu rada poticanjem ravnopravne podjele obveza skrbi među roditeljima.

  Očevima se osigurava pravo na najmanje deset radnih dana očinskog dopusta u vrijeme rođenja djeteta.

  Direktivom se omogućuju najmanje četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od čega barem dva moraju biti plaćena i neprenosiva s jednog roditelja na drugog.

  Rok za prenošenje te direktive bio je 2. augusta 2022.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje