Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dvojica Bosanaca otvaraju najmoderniju privatnu bolnicu u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Usred slavonske ravnice niknula je specijalna bolnica u Čepinu kod Osijeka, čiji su idejni začetnici prof.dr.sc. Milomir Ninković, ugledni ljekar svjetskog glasa, i Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe.
Ono što im je zajedničko jeste da su obojica Bosanci, podsjeća BiznisInfo.ba.

Ninkovića, rođenog 1957. godine u Sarajevu, rat je odveo daleko od rodne grude, prvo u Innsbruck, gdje je nastavio stručno usavršavanje, da bi završio na minhenskoj klinici Bogenhausen, gdje je stekao reputaciju jednog od najboljih evropskih stručnjaka za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Pipunić je također rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom. Pipunić je iz Modriče u Posavini, a u ratu odlazi u Hrvatsku gdje postaje jedan od najmoćnijih biznismena.

Kompleks kod Osjeka se sastoji od međunarodnog medicinskog centra Priora i hotela Mattera, ukupne vrijednosti 46 miliona eura. Ninković se zbog ove bolnice seli iz Njemačke u Osijek.

Sadržaji koji se mogu naći u najmodernijim i najboljim svjetskim klinikama od početka iduće godine bit će dostupni i usred slavonske ravnice. Riječ je o privatnoj bolnici, vrijednoj 25 miliona eura, koja se prostire na 6.500 kvadrata, a u kojoj će se pružati vrhunske usluge i liječenje iz područja plastične i rekonstruktivne kirurgije, urologije, dentalne medicine, oftalmologije i interne medicine.

U njoj se nalaze dvije velike i mala operacijska sala, soba za postoperativnu skrb, stacionar i šest apartmana. Na čelu će joj biti Tomislav Kalem, urolog koji se zbog svoje nove dužnosti iz njemačke Fulde preselio u Osijek. Do kraja godine u Čepin stiže i idejni začetnik cijelog koncepta – Milomir Ninković.

Ovaj ljekar svjetskog glasa doći će iz Minhena u Njemačkoj, gdje je u protekla dva desetljeća bio voditelj Odjela plastične i rekonstruktivne kirurgije bolnice Bogenhausen, javio je tportal.

– Sretan sam da smo krenuli s ovim krasnim konceptom. To je Markova ideja, jednog od mojih najboljih prijatelja. Počeli smo razgovarati prije nekih pet, šest godina o tome smo kako bi bilo divno kombinirati moje stručno iskustvo s njegovim poduzetničkim kapacitetima. I uspjeli smo. Sretan sam što smo napravili divan objekt – rekao je Ninković prilikom obilaska specijalne bolnice i hotela Mattera koji nudi 61 smještajnu jedinicu i 1500 kvadrata prostora za wellness.

Cilj je bolnice, kako je objasnio, imati ustanovu vrhunske medicine u srcu Slavonije. Planiraju, dodao je, svaka tri do četiri mjeseca organizirati simpozije s određenom temom da bi educirali svoje kadrove od nule do vrlo kompliciranih zahvata.

– Tako će ljudi moći puno toga naučiti i susresti se s najvećim stručnjacima u svijetu. Ono što je meni najviše pomoglo, kada sam se počeo educirati u Sarajevu, to je da je moj bivši šef dovodio upravo stručnjake iz svijeta, iz čijih smo knjiga učili. To je ideja i ovog koncepta, s jedne strane medicinsko zbrinjavanje na vrhunskom nivou, a s druge edukacija s vrhunskim kadrovima koje možemo dovesti iz svijeta. Kako imam jako puno poznanika i prijatelja, koje sam stekao u ovih 20 godina, koliko sam bio šef u Minhenu, sad sam u mogućnosti dovoditi svjetsku elitu ovdje – dodao je ljekar svjetskog glasa.

Prvi tim ljekara koji će krenuti raditi u bolnici je oformljen. Odabrani su medicinske sestre i tehničari, poručuju iz Priore.

Razmišljanja o konceptu zakotrljala su se, dakle, prije oko pet godina. Prisjetio se toga trenutka poduzetnik i vlasnik Žito grupe Marko Pipunić prilikom obilaska najnovijeg projekta.

– Obaveza poduzetnika je stvarati dodanu vrijednost u društvu. Profesora Ninkovića imao sam prilike upoznati prije 15-ak godina. Život nam donese ljude, a s nekima postanete prijatelj – rekao je Pipunić, ponavljajući da „sve što napravite za sebe umire s vama, a što napravite za druge, ostaje živjeti duže od vas“.

– Nas dvojica smo odlučili napraviti nešto što će ostati generacijama iza nas, a to je transfer njegovog znanja, poznanstva s vrhunskim stručnjacima u domeni zdravstva, da ih uspijemo dovesti u jednu malu Slavoniju, i još manji Čepin. On je to prihvatio kao ljekar. Moja misija nije samo stvoriti novac, nego kao poduzetnik stvoriti novu vrijednost koja je dodana društvu. Iz dvije različite struke proizišla je bolnica, a hotel je dodana vrijednost, da strani pacijenti imaju gdje prespavati kada dođu. Ovom investicijom smo se potrudili da ljudima koji žele doći u Slavoniju pružimo visoku dozu hedonizma i ugode, pa da kažu: ‘Wow, ovo je Slavonija’, a ne samo ono: ‘E, je l’ ima komaraca – poručio je Pipunić.

Bolnica i hotel, dodao je, imat će sinergiju, ali će raditi odvojeno, izvijestio je tportal.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje