Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dvojac iz Rijeke postavljao bombe, pa tražili milione eura u kripto valutama

Preuzmite sliku

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnice protiv hrvatskog i njemačkog državljanina zbog postavljanja eksplozivnih naprava i iznuda na širem riječkom području u aprilu i maju ove godine, izvijestili su iz tog ŽDO.

Optužnica je podignuta na Županijskom sudu u Rijeci protiv 34-godišnjeg hrvatskog državljanina i 53-godišnjeg njemačkog državljanina nakon provedene istrage zbog počinjenih pet kažnjivih djela iznude, isto toliko kažnjivih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeo pasnom radnjom ili sredstvom te kažnjivih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te jednog djela krivotvorenja isprave.

Tereti ih se da su od 16. aprila do 28. maja 2023., na području Opatije, Rijeke i Kostrene postavljali improvizirane eksplozivne naprave u blizini objekata u vlasništvu hotelskog društva i trgovačkog društva. Prvu napravu postavili su 17. aprila pored hotela u Opatiji i potom, koristeći internetske alate i platforme koje omogućuju anonimnost, zatražili isplatu iznosa u kripto valuti u protuvrijednosti od 3,9 miliona eura, uz prijetnju da će nastaviti s postavljanjem eksplozivnih naprava te da će ih aktivirati ako im se ne ispune zahtjevi.

Zatim su 21. maja u blizini trgovačkog centra u Rijeci postavili i aktivirali jednu improviziranu eksplozivnu napravu, a eksplozija je pričinila imovinsku štetu. Potom su ponovili zahtjev za isplatom, ovog puta 4,6 miliona eura u kripto valuti. Još jednu eksplozivnu napravu su postavili i aktivirali kod upravne zgrade trgovačkog društva 28. maja. Pronađene su još dvije eksplozivne naprave u blizini, no njih nisu uspjeli aktivirati, navodi ŽDO u Rijeci.

ŽDO u Rijeci u saopćenju ne navodi o kojim je firmama riječ, no to su hotelsko društvo Liburnia riviera hoteli i trgovačko društvo Plodine. Eksplozivne naprave postavljali su kod hotela Ambasador u Opatiji te trgovačkih centara Plodina u Rijeci i Kostreni, te kod upravne zgrade Plodina na Pećinama u Rijeci.

Obojica su zadržani u istražnom zatvoru, u kojem se nalaze od hapšenja, 29. maja, prenosi Hina. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,