Nedjelja, 9. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Drama na Jadranu i dalje traje: Pojavila se nova rupa na turskom brodu, tegljenje prekinuto

Preuzmite sliku

Tegljenje turskog teretnog broda Haksa, koji je u nedjelju ujutro doživio havariju u arhipelagu otoka Jabuka, zaustavljeno je u noći na ponedjeljak jer je morska voda ponovo počela prodirati u trup broda, pa su petorica članova posade, među njima i kapetan koji su bili ostali na brodu, ipak prevezeni u Split, gdje su se pridružili preostaloj osmorici članova posade.

“Tokom tegljenja u pravcu brodogradilišta u Trogiru s nedjelje na ponedjeljak članovi posade koji su ostali na ovom brodu saopćili su kako voda ponovo prodire u njegov trup, pa je tegljenje zaustavljeno 12 milja sjeverozapadno od Drvenika, a članovi posade su se iskrcali s tog broda i prevezeni su u Split”, izjavio je kapetan u splitskoj Lučkoj kapetaniji Davor Vidan.

Izvijestio je kako su na na poziciju gdje je zaustavljeno tegljenje turskog broda poslani vatrogasci s pumpama za ispumpavanje vode te ronilac, radi utvrđivanja mjesta na brodu kroz kojeg voda prodire i mogućeg začepljenja da bi se prodiranje zaustavilo.

“Vjerujemo da će tokom dana biti moguće nastaviti tegljenje ovog turskog broda do trogirskog brodogradilišta”, rekao je Vidan, piše Večenji list.

Prodor vode u trup ovog broda bio je zaustavljen u nedjelju, nakon što je na otvor kroz koji je ulazila voda nalijepljena aluminijska ploča te je organizirano njegovo tegljenje remorkerom Brodospasa.

Osam od ukupno 13 članova posade ovog turskog teretnog broda u nedjelju je policijskim brodom dovezeno u splitsku gradsku luku, dok su kapetan broda i četiri člana posade ostali na brodu radi organiziranja njegovog tegljenja.

Načelnik splitske Postaje pomorska policije Joso Vujić u nedjelju je saopćio kako je turski brod Haksa plovio iz Turske u slovensku luku Kopar te je prevozio 3.000 tona magnezita. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje