Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dačić: Kada bi Srbija željela rat, Kosovu ne bi pomoglo ni milion protivtenkovskih sistema

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić kazao je da Srbija nema namjeru da vodi rat, ali kada bi to željela “Kosovu ne bi pomoglo ni milion Javelina.

Dačić je tako prokomentarisao najavu američkog ambasadora Christophera. Hilla da će SAD isporučiti protivtenkovske sisteme Javelin Kosovu. Istakao je da se taj slučaj ne može posmatrati izolovano.

“Riječ je o dugoročnom strateškom partnerstvu da se pomogne kosovska nezavisnost. Treba uzeti u obzir sve što se dešavalo od 1999. godine. Pa ista ta Amerika, ali i drugi, je naoružavala OVK. I sada rade isto”, rekao je Dačić.

Dodao je da naoružavanje Kosova očigledno “ima za cilj jačanje kosovske nezavisnosti kroz jačanje njihovih sigurnosnih struktura”.

Dačić je istakao i da je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, ali da Srbija nema načina da se tome suprotstavi.

“Srbija mora da razvija odnose i sa onim zemljama koje priznaju kosovsku nezavisnost i ne samo da je priznaju, već i rade na njenoj promociji, pa je čak i naoružavaju. Moramo, jer želimo da očuvamo mir i stabilnost”, poručio je Dačić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,