Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brnabić: Najvjerovatnije će se ići na nove izbore u Beogradu

Preuzmite sliku

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je kako će se najvjerovatnije ići na nove, a ne ponovljene izbore u Beogradu, dodavši da “nije ukraden nijedan glas” i da nikada neće prihvatiti međunarodnu istragu izbora 17. decembra.

Premijerka Brnabić je za TV Prva rekla kako su izbori prošli, da su bili legitimni, te da je posebno u Beogradu bila jaka kontrola da “ni muha nije mogla da proleti, a ne da se nešto ukrade”.

”Očito se ne može napraviti većina, matematički je moguće, imamo većinu, ali Aleksandar Vučić je postavio lijep standard – matematika nije politika”, rekla je srbijanska premijerka, ustvrdivši da novi izbori, ”nikako ne ponovljeni” su najrealnija opcija u Beogradu.

Kako kaže, Đilasova opozicija se ne raduje novim izborima, jer znaju dvije stvari – ”da ti izbori nisu pokradeni i da će na novim izborima imati manje glasova i izgubiti ih”.

Na pitanje o tome da u Beogradu počinju konzultacije o Vladi, a da u Bruxellesu oporba traži od stranaca da istraže izbore 17. decembra, Brnabić je rekla da opoziciji više nije dovoljan Evropski parlament, već da sada idu u Evropsku komisiju “izmaštati kako bi istraga trebala izgledati”.

“Oni ne traže samo ukidanje ili gaženje našeg suvereniteta, već sada traže i suspenziju domaćih institucija i zakona”, rekla je Brnabić i naglasila da u tom slučaju Srbija više nije protektorat.

“Nikada neću dopustiti međunarodnu istragu, jer to zahtijeva ukidanje suvereniteta zemlje, rekla je Brnabić. Kako neko može biti opozicija svojoj zemlji tražeći uvid u sve baze podataka, da MUP otvori sve podatke, stranci traže terensku provjeru, prebrojavanje ljudi koji žive u stanu, kući”, rekla je Brnabić, prenosi RTS.

Prema njezinim riječima, u toj istrazi bio bi suspendiran Zakon o zaštiti ličnih podataka koji je usvojio parlament.

”To znači suspenziju parlamenta, institucija, demokracije, a to u konačnici dovodi do toga da ih stranci dovedu na vlast”, tvrdi Brnabić i navodi da ono što se traži od Srbije nema nikakve sličnosti s onim što se dogodilo u Sjevernoj Makedoniji.

Brnabić je, komentirajući izjavu američkog diplomata Gabriela Escobara, rekla da se slaže s njegovim riječima o izvještaju ODIHR-a da je temeljito, odnosno da na 93 posto mjesta nije bilo nepravilnosti.

‘Grlić-Radmanova izjava je diplomatski neprihvatljiva gesta’

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izjava hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića-Radmana o Srbiji i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću diplomatski nepristojna i neprihvatljiva gesta.

“Hrvatska frustracija i njihova najveća noćna mora je što Vučić sjedi na ‘srpskoj’ stolici”, rekla je Brnabić za TV Prva reagirajući na izjavu Grlić-Radmana o Vučiću i sjedenju na više stolica kada je riječ o vanjskoj politici.

Kaže da je izjava Grlić-Radmana još jedan pritisak na Srbiju, kao i rezolucija Europskog parlamenta o Kosovu i neuvođenje sankcija Rusiji. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,