Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bivši šef KOS-a Aleksandar Vasiljević osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Za ratne zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske, bivši šef jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe (KOS) Aleksandar Vasiljević u ponedjeljak je na osječkom Županijskom sudu osuđen, u odsutnosti, na 20 godina zatvora.

Vasiljevića se teretilo da je krivična djela počinio kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO), u  vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske, između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim jedinicama pobunjenih Srba i snagama Jugoslavenske vojske (JNA).

Nakon što su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog SSNO, od 10. oktobra 1991., osnivani logori za ratne zarobljenike u mjestima na teritoriju Srbije i Hrvatske – Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška, Vasiljević je, kao načelnik navedene Uprave, za stvarne zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti na ispitivanje ratnih zarobljenika, istaknuo je u optužnici Tužiteljstvo.

U te je logore u Srbiji od početka oktobra 1991. do maja 1992. godine s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja te drugih mjesta u Hrvatskoj, protupravno dovedeno i zarobljeno civilno stanovništvo te više stotina zarobljenih pripadnika oružanih jedinica Republike Hrvatske.

Vasiljević je optužen da je kao odgovorna osoba, znao da njemu podređeni, ali i pripadnici drugih postrojba, hrvatske zarobljenike ubijaju i muče te da prema zarobljenim civilima i zarobljenicima nečovječno postupaju, ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protupravne radnje i njihove posljedice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje