Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zbog razlike u platama u Evropskoj uniji žene od 4. novembra rade besplatno

Preuzmite sliku

Razlika u prosječnim platama muškaraca i žena u Evropskoj uniji znači da od 4. novembra do kraja godine žene širom Unije rade besplatno, upozorila je Evropska komisija.

Tzv. dan ravnopravnosti u platama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Širom Evropske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaraca, prema posljednjim podacima. Ta je brojka 0,2 postotna boda manja u odnosu na prethodnu godinu.

“Prije 60 godina načelo ravnopravnosti plata upisano je u evropske ugovore i još uvijek žene širom Evrope ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima”, napisali su u saopštenju povjerenici Evropske komisije Vera Jourova, Marianne Thyssen i Frans Timmermans.

“Iako smo napravili neke korake u pravom smjeru u proteklih pet godina više se mora učiniti i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo”, dodali su.

Novoimenovana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU-a, obećala je zakon o transparentnosti plata u prvih sto dana svoga mandata.

To zajedno s novim pravilima EU koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dijele odgovornosti za odgoj djece trebalo bi “odgovoriti na korijene uzorka jaza u platama po spolu”, navelo je troje povjerenika.

Von der Leyen je sastavila tim povjerenika s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena, ali je tri njena kandidata odbio Evropski parlament. Sad se ne čini kao da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje