Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Većina građana zapadnih zemalja smatra da je demokratija u gorem stanju nego prije pet godina

Preuzmite sliku

Većina glasača u sedam zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo, vjeruje da je njihova demokratija u gorem stanju nego prije pet godina, prema anketi čije je rezultate vidio Politico.

Gotovo sedam od 10 američkih ispitanika reklo je da se stanje demokratije pogoršalo posljednjih godina, dok 73 posto anketiranih dijeli isto mišljenje u Francuskoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu, više od šest od 10 ispitanika reklo je da demokratija funkcionira slabije nego prije pet godina, prema anketi koju je Ipsos proveo u septembru.

Rezultati otkrivaju široko rasprostranjenu zabrinutost zbog stanja demokratije uoči značajnih izbora u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji u narednoj godini – kao i pomiješane stavove o 27-članoj uniji.

U svim osim u jednoj od zemalja — koje su također uključivale Hrvatsku, Italiju, Poljsku i Švedsku — oko polovice birača izjavilo je da je „nezadovoljno“ načinom na koji demokracija funkcionira, dok se većina složila s izjavom da je sistem „namješten“ u korist bogatih i moćnih, te je bila potrebna “radikalna promjena”.

Samo u Švedskoj je jasna većina, 58 odsto, izjavila da je zadovoljna kako sistem vlasti funkcionira.

Među zemljama EU, istraživanje je otkrilo duboko suprotne poglede na stanje Unije. Većina ispitanika izjavila je da se zalaže za EU, ali je veći broj u svim zemljama rekao da je nezadovoljan stanjem demokratije na nivou EU, dok su samo male manjine izjavile da osjećaju da imaju bilo kakav utjecaj na EU odluke.

Ova gledišta su kompenzirana višim nivoom zadovoljstva načinom na koji demokratija funkcioniše na lokalnom nivou.

Samo u Hrvatskoj je zadovoljstvo demokratijom na nivou EU, 26 posto, više nego što je bilo demokratijom na nacionalnom nivou, 21 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje