Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Škotskoj raste minimalna cijena alkoholnih pića za čak 30%?

Preuzmite sliku

Vlasti u Škotskoj namjeravaju povisiti minimalnu cijenu alkoholnih pića u sklopu mjera koje bi trebale smanjiti broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s konzumacijom alkohola.

Ministri u Edinburghu bi trebali uskoro dati zeleno svjetlo za povećanje s 50 na 65 penija po jedinici, a koje bi trebalo krenuti od početka maja.

Javno zdravstvo Škotske (PHS) je prošle godine priopćilo da je projekt uvođenja minimalne cijene alkohola, uveden prije šest godina, rezultirao padom broja smrtnih slučajeva od alkohola za 13.5%.

“S ovim mjerama ćemo kazniti veliku većinu koja odgovorno pije” 

No, u zadnje tri godine ponovo je došlo do porasta broja umrlih zbog konzumacije alkoholnih pića za 25%, dok je broj onih koji su koristili pomoć pri odvikavanju od alkohola pao za 40% u posljednjem desetljeću.

Prema novoj odluci, minimalna cijena standardne boce viskija u Škotskoj porast će s 14 na 18.20 funti, a votke na 16.90 funti, piše The Guardian.

“Više od 20 ljudi sedmično u Škotskoj umre zbog zlouporabe alkohola, stoga moramo poduzeti neke korake”, rekao je Willie Rennie, bivši čelnik škotskih liberalnih demokrata. S njime se ne slaže David Richardson iz sindikata trgovaca alkoholnim pićima:

“Ovim mjerama ćemo kazniti veliku većinu koja odgovorno pije.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,