Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U samo dva dana dvije bolnice u Njemačkoj najavile zatvaranje, prijeti im bankrot

Preuzmite sliku

Nakon proglašenja stečajnog postupka bolnica u Holzmindenu u Donjoj Saskoj objavila je da zatvara svoja vrata, a bez posla ostaje 420 zaposlenika.

To je već druga bolnica koja je u kratko vrijeme najavila zatvaranje. Samo dva dana ranije, zatvaranje je najavila i bolnica St. Vincenz Hospital GmbH iz Paderborna.

Zatvaranje bolnice u Holzmindenu utiče i na okruge Höxter i Lippe u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Bolnica je udaljena samo pola kilometra od Wesera, dakle od granice sa Sjevernom Rajnom-Vestfalijom. Prema pisanju lokalnih medija, bolnica je bila važan stub zdravstva u regiji.

– Grad i okrug Holzminden odlučili su da neće preuzeti nesolventne bolničke operacije s operativnom firmom i podržati ih milionskom finansijskom injekcijom, navodi se u izjavi stečajne uprave Danko. Brojni odlasci osoblja u posljednje vrijeme čine provedbu koncepta restrukturiranja sve manje vjerovatnom.

Bolnica više ne prima nove pacijente. Većina od oko 70 pacijenata bit će otpuštena kao i obično u sljedećih nekoliko dana. U nekoliko slučajeva gdje je to potrebno organizirat će se preseljenje u drugu bolnicu.

Radikalan korak nije iznenađenje. Kada je Evangelička bolnica u Holzmindenu krajem augusta podnijela zahtjev za bankrot, većinski dioničar Agaplesion gAG govorio je o “nikakvim izgledima”.

Kraj za bolnicu u Holzmindenu druga je loša vijest iz zdravstvenog sistema u vrlo kratkom vremenu. Samo dva dana ranije, St. Vincenz Hospital GmbH iz Paderborna najavila je otpuštanje 108 zaposlenika, prenosi Fenix Magazin

Protesti zdravstvenih radnika

Njemački zdravstveni radnici organizirali su u septembru proteste u nekoliko gradova tražeći više sredstava za bolnice.

Nekoliko stotina radnika nazočilo je protestu kojeg je u Berlinu organizovao Njemački bolnički savez, protestvujući protiv vladinih planova zdravstvene reforme i mjera štednje.

Predsjednik Saveza, Gerald Gass, rekao je da bi se zbog finansijskih problema bolnice mogle suočiti s valom bankrota u narednim mjesecima.

– Bolnice su trenutno u dramatičnoj ekonomskoj situaciji, hitno su nam potrebni pošteni uslovi finansiranja. Samo na taj način možemo osigurati da se bolnice u Njemačkoj ne moraju zatvarati i da ćemo moći nesmetano zbrinjavati pacijente, rekao je Gass.

Dodao je da je u prvoj polovici ove godine više od 50 bolnica pokrenulo stečajni postupak, dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

– To pokazuje da kreće novi val nelikvidnosti i da će se možda morati zatvoriti bolnice koje su nam potrebne u mnogim regijama. To se mora spriječiti, istaknuo je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,