Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U eksplozijama oštećen Krimski most, ključna linija snadbijevanja ruskih trupa u Ukrajini

Preuzmite sliku

Krimski most, ključna linija snabdijevanja ruskih trupa u Ukrajini, oštećen je u “vanrednoj” situaciji u kojoj su dvije osobe poginule, a jedno dijete je ranjeno, saopćli su ruski zvaničnici u ponedjeljak, dok ukrajinski mediji izvještavaju o eksplozijama na mostu.

Saobraćaj je zaustavljen preko mosta koji je izgradila Rusija, koji je povezuje s Krimom, koji je Moskva zauzela 2014. godine. Reutersov snimak pokazuje da na mostu nema saobraćaja.

Drumski i željeznički most od 19 kilometara infrastrukturni je projekt predsjednika Vladimira Putina, koji se 2022. prevezao Mercedesom preko njega kada je bio popravljen nakon eksplozije.

Sergej Aksjonov, guverner koga je postavila Rusija, kazao je da se vanredna situacija desila na 145. stubu mosta koji povezuje poluotok Krim s ruskom regijom Krasnodar. Nije naveo nikakve dodatne detalje.

Rusko ministarstvo saobraćaja saopćilo je da je oštećen put na mostu bliži Krimu, ali da nema oštećenja na stubovima. Nije navedeno šta je prouzrokovalo štetu.

Novinska agencija RBC-Ukrajina javila je da su se na mostu čule eksplozije.

Ruski kanal Siva zona, na aplikaciji poruka Telegram koji se često prati, povezan s plaćeničkom grupom Wagner, javio je da su bila dva udara na most u 03:04 i 03:20 ujutro po lokalnom vremenu.

Roditelji devojčice su poginuli, a njihova kćerka je povrijeđena u putničkom automobilu na mostu u ponedjeljak ujutru, saopćio je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti na jugu Rusije. Nije naveo kako su ubijeni.

Sergej Bratčuk, portparol ukrajinske vojne administracije u Odesi, objavio je na svom Telegram nalogu fotografiju na kojoj izgleda da je dio mosta oštećen. Nije odmah bilo jasno da li je to povezano s bilo kakvim napadom.

Reuters nije bio u mogućnosti da provjeri izvještaj iz nezavisnih izvora. Iz Ukrajine nije bilo nikakvih komentara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje